Kako pripremiti zobene pahuljice

Kako pripremiti zobene pahuljice

Kako pripremiti zobene pahuljice kao zdravi obrok

Zobene pahuljice su žitarice cjelovitog zrna koje nisu prerađene nastale od zobi, bogate su vlaknima koje povoljno djeluju na probavni sustav na način da usporavaju probavu. Uz to što su bogate vlaknima sadrže i vitamine B2, B1, E, te minerale cink, magnezij, selen, bakar, silicij, mangan, kalij i kalcij, te fitokemikalije koje djeluju antioksidativno na stanice ljudskog tijela.

Za zdrav obrok ideje kako pripremiti zobene pahuljice koje su bogate proteinima i beta glukanom koji smanjuju razinu kolesterola na način da kolesterol skupljaju na sebe i izbacuju iz organizma. Ovaj zdravi obrok osim što čisti organizam od toksina i kolesterola, pomaže u bolestima sa žučnim kiselinama i snižava visoki krvni tlak, a pomaže i kod bolesti kako što su psorijaza i atopijski dermatitis.

Kako pripremiti zobene pahuljice ovisi da li pripremate doručak, međuobrok, večeru, no najviše ovisi koje dodatke želite dodati s obzirom na to što volite jer zobene pahuljice imaju vrlo neutralan okus i mogu se kombinirati sa svime i svačime.

Kako pripremiti zobene pahuljice na kašu

Kako pripremiti zobene pahuljice na kašu je vrlo jednostavno, treba vam malo vode i par žlica zobenih pahuljica. Ovisno želite li pripremati slano ili slatko jelo od zobenih pahuljica možete tokom kuhanja dodati malo soli ili šećera. Zobene pahuljice možete ukuhati ili sa vodom ili sa mlijekom. Kuhanje traje uz konstantno miješanje tri do četiri minute. Miješanje je potrebno kako se zobene pahuljice ne bi zalijepile na dno tokom kuhanja.

Na pripremljenu kašu od zobenih pahuljica možete dodavati razne dodatke. Na primjer za slano možete dodati jogurt ili svježi sir uz dodatak malo nasjeckanog špeka i začina poput bosiljka ili malo peršina, češnjaka i slično. Također možete dodati naribane svježe mrkve i nasjeckanog luka.

Kako pripremiti zobene pahuljice na slatku kašu je slično kao i za slano jelo samo se razlikuju dodaci koje ćete svojoj zobenoj kaši dodati. Možete dodati jabuke sa cimetom i šećerom, naribati tamne čokolade, nasjeckati banane, dodati bobičasto voće svježe ili smrznuto uz dodatke orašastih plodova poput badema, oraha, lješnjaka i slično. Na vama je da odaberete sa čime ćete obogatiti svoju zobenu kašu pripremljenu od ovih zdravih žitarica.

Kako pripremiti zobene pahuljice kao kekse ili popečke

Volite zobene pahuljice i svjesni ste njihove nutritivne vrijednosti i koliko je ova namirnica zdrava pa čak i u slatkom obliku, te se pitate kako pripremiti zobene pahuljice u obliku keksi koji će zasladiti vaš stol. Zobene pahuljice možete iskoristiti da pripremite zobene kekse sa brusnicama i orasima na primjer. Za ove kekse će vam uz zobene pahuljice biti potrebno i smeđeg šećera, maslaca, jedno jaje, malo ekstrakta vanilije, glatkog brašna, nasjeckanih oraha, sode, cimeta, te suhih brusnica ili suhih grožđica. Recept možete vrlo lako pronaći na web stranicama kako da ove sastojke spojite u ukusne kekse.

Kako pripremiti zobene pahuljice kao zobene popečke također je vrlo jednostavno jer vam uz zobene pahuljice trebaju mrkva, luk, brašno, sol i papar. Nakon što se ukuhali zobene pahuljice u kašu umiješajte mrkvu, luk, brašno, sol, papar i rukama oblikujete popečke koje ćete prepeći na maslinovom ulju. Ovako pripremljene zobene pahuljice mogu biti dodatak glavnom jelu, ali i biti glavno jelo uz neki preljev na primjer preljev sa šampinjonima, preljev od rajčice i slično.


Tagovi: