Kako razdvojiti žumanjak i bjelanjak
Da bi napravili snijeg morate razdvojiti žumanjak i bjelanjak
U mnogim jelima se koriste cijela jaja jer bolje povezuju ostale komponente iz recepta za pripremu, ako se radi o dizanim tijestima pospješuju bolje, jednoličnije i kompaktnije dizanje, pa nema potrebe za razdvajanjem žemanjaka i bjelanjaka. No, u mnogim receptima zbog različitih fizikalnih svojstava žumanjaka i bjelanjaka ih je potrebno razdvojiti i zasebno koristiti. To je najčešće potrebno u pripremi slastica, ali ne samo njih, jer, da bi napravili snijeg morate razdvojiti žumanjak i bjelanjak.
Žumanjci su masni i teški, bjelanjci su prozirni i vodenasti, žumanjci čine tek jednu trećinu jajeta, ali zgušnjavaju jela, bjelanjci čine dvije trećine jajeta i sadrže tek nešto proteina što jelima daje prozračnost, a zbog toga je i mogući istući ih u snijeg. Masni žumanjci nadopunjuju okuse jela, neutralni bjelanjci jedva da imaju ikakvog utjecaja na okuse. Masni žumanjci mogu teško "sjedati na želudac", njihova masnoća sprječava pretvaranje bjelanjaka u snijeg, zato je potrebno razdvojiti žumanjak i bjelanjak, a vodenasti bjelanjci sprječavaju vezanje masnoća u svakom jelu.
Žumanjak i bjelanjak imaju različita svojstva i strukturu
Ako želite sočan biskvit, bez žumanjaka nema bogate strukture niti one fine žute boje domaćeg biskvita, ni onog finog okusa. Žumanjak ima moć emulzivnog povezivanja tekućina i masnoća i zato je neizbježan u kremama, majonezama i raznim umacima. Ako zgušnjavamo žumanjke na pari oni dobivaju finu gelastu strukturu, što je glavna odlika svih slastičarskih krema, ali za to je potrebno razdvojiti žumanjak i bjelanjak, a čini se da svi ljudi imaju neke svoje trikove za razdvajanje.
Žumanjak i bjelanjak ipak većina ljudi razdvaja rukama ili pomoću žlice, no, kod ručnog razdvajanja se zna dogoditi da pukne fina opna žumanjka i malo ga pobjegne u bjelanjke, pa to ometa pravljenje snijega, zato morate izvaditi žlicom taj komadić žumanjka. Neki izliju cijelo jaje u zdjelicu i onda žlicom pažljivo izvade žumanjak u drugu zdjelicu. Postoje i posebno dizajnirane šuplje žlice kroz koje izlijete sadržaj razbijenog jajeta nad zdjelicom u koju iscuri bjelanjak a žumanjak onda iz žlice samo istresete u drugu zdjelicu.
Pokušajte razdvojiti žumanjak i bjelanjak i drugim trikovima
Ako razbijeno jaje izlijete kroz blago raširene prste jedne ruke, bjelanjak će iscuriti kroz vaše prste u zdjelicu, a žumanjak će ostati na njima i samo ga spustite u drugu zdjelicu. Pokušajte razdvojiti žumanjak i bjelanjak i drugim trikovima, jedan od njih je plastična boca kojoj stiskom istisnete zrak i postavite je iznad žumanjka razbijenog i izlivenog jajeta u zdjelici, otpustite stisak i boca će usisati žumanjak, nad drugom zdjelicom opet istisnite zrak i žumanjak.
Na isti način možete ratdvojiti žumanjak i bjelanjak i plastičnom vrećicom za vodu, a na tržištu čak postoje simpatični "aparati"/igračke poput veselog prašćića, simpatičnog čovječuljka i sličnih figurica od gume koju je lako stiskati i otpuštati da bi usisali i izbacili usisani žumanjak. Nabavite ove vesele aparatiće i uključite i svoju djecu u spravljanje čarobnih slastica, njima će to biti učenje korisnih vještina na vrlo zabavan način. Važno je da slijedite recepte i tamo gdje je potrebno razdvajanje žumanjaka i bjelanjaka to i napravite da kolač ispao dobro.
Tagovi: