Kako se čiste kozice

Kako se čiste kozice

Što su i kako se čiste kozice?

Kozice su mali morski rakovi iz reda desetonožaca koji se puno koriste u gastronomiji. Pripadaju skupini rakova koji uključuju i škampe te gambere. Kozice se mogu pronaći u različitim staništima, od slatkovodnih rijeka i jezera do dubokih mora. Njihova veličina varira od nekoliko centimetara do većih primjeraka, ovisno o vrsti. Imaju izduženo tijelo prekriveno oklopom, a karakteristične su po svojim dugačkim ticalima i nogama. U prehrambenom smislu, kozice su cijenjene zbog svoje sočne i nježne teksture te blagog okusa koji se dobro slaže s raznim jelima, od salata i tjestenina do rižota i juha. Osim što su ukusne, kozice su bogate hranjivim tvarima poput proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, željeza i selena, čineći ih odličnim izborom za zdravu prehranu. Ipak, osobe alergične na morske plodove trebaju biti oprezne jer kozice mogu izazvati alergijske reakcije. Priprema kozica može biti jednostavna, uključujući prženje, kuhanje ili pečenje na roštilju, a prije toga ih je bitno očistiti, zbog čega je nužno znati kako se čiste kozice. Kako se čiste kozice možete doznati u sljedećem odlomku ovog članka!

Kako se čiste kozice i pripremaju?

No, kako se čiste kozice? Prvo se trebaju kozice isprati pod hladnom vodom kako bi se uklonile sve nečistoće ili pijesak s njihove površine. Proces kako se čiste kozice započinje uklanjanjem glave, koja se obično odvaja uvijanjem u zglobu između glave i tijela. Nakon toga, prsti ili mali nožić koriste se za skidanje oklopa koji prekriva tijelo kozice, počevši od donjeg dijela blizu nogu. Oklop se jednostavno ljušti prema repu, ostavljajući rep ako želite dekorativan izgled u jelima. Sljedeći korak je uklanjanje crijeva. Crijevo možete lako izvaditi malim rezom noža duž leđa ili korištenjem čačkalice ili vrha noža kako biste nježno izvukli crnu nit. Iako crijevo nije štetno, njegovo uklanjanje preporučuje se radi boljeg okusa i teksture. Neke kozice, ovisno o veličini, već dolaze očišćene, ali uvijek je dobro provjeriti prije kuhanja. Nakon čišćenja, kozice su spremne za upotrebu u raznim receptima, bilo da ih kuhate, pržite, pečete na roštilju ili dodajete u juhe i salate.

Kako se čiste kozice i kuhaju?

Sada kada znate kako se čiste kozice, sada ćemo otkriti kako ih možete pripremiti. Kozice se mogu pripremiti na brojne načine, ovisno o kulinarskim preferencijama i vrsti jela koje želite stvoriti. Jedan od najjednostavnijih načina je prženje kozica na tavi s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, uz dodatak limunova soka. Kozice se mogu i kuhati u slanoj vodi, te poslužiti kao sastojak hladnih salata ili kao predjelo uz umak od jogurta i kopra. Možete ih marinirati u ulju, začinima i limunu te ih speći na roštilju. U mediteranskoj kuhinji se često pripremaju u rižotu, gdje se kratko pirjaju prije nego se dodaju riži i kuhaju u temeljcu. Kozice su izvrsne i u tjesteninama, u kremastim umacima na bazi vrhnja ili rajčice, s dodatkom bijelog vina. Dok s druge strane, u azijskoj kuhinji se koriste u woku, s povrćem i začinima poput đumbira i soje, ili u juhama poput ramen juhe. Mogu se čak pohati u tempura tijestu ili krušnim mrvicama te pržiti u dubokom ulju za hrskavu teksturu. Bitno je znati kako se čiste kozice, jer ih potom možete pripremiti u raznim jelima.


Tagovi: