Kako se čuva sirutka
Što je sirutka?
Sirutka se može opisati kao tekućinski nusproizvod koji će ostati nakon obiranja mlijeka. Ona je zapravo nusprodukt u proizvodnji sira i danas se može koristiti i konzumirati samostalno. Bogata je sa proteinima i najčešće se koristi za njihovo izoliranje u praškastom obliku i tako se prodaje kao dodatak prehrani (Whey). Razlikujemo dvije vrste sirutke, slatka i kisela. Kao što je navedeno, sirutka je tekući nusproizvod koji se dobiva procesom proizvodnje sira te ostalih mliječnih proizvoda.
Ona je bogata proteinima i ugljikohidratima koji su zaostali prilikom proizvodnje mliječnih proizvoda. Sirutke najčešće možemo primijetiti kada otvorimo čvrsti jogurt ili vrhnje i kada na vrhu vidimo tekućinu. Ova tekućina se sastoji od otprilike: 94 % vode, 4 % laktoze, mliječne kiseline, vitamina B1 B2 i B6, kalija i kalcija, fosfora i ostalih minerala. Samo jedna litra sirutke dnevno može zadovoljiti naše dnevne potrebe za vitaminima iz B skupine. Koja je razlika između slatke i slane sirutke?
Slatka vrsta se dobiva nakon proizvodnje nešto težih sireva poput Cheddara ili Goude i može se koristiti za daljnju proizvodnju sireva poput Riccote. Koristi se često i za biljke u vrtu jer je bogata hranjivim tvarima. Slatki oblik danas ima veliku komercijalnu vrijednost, i često se koristi kao proteinski prah koji se koristi u obliku dodatka prehrani. Kiseli oblik sirutke dobiva se od proizvodnje svježeg kravljeg sira. Ona je po okusu ukusnija te stabilnija, sadrži manji postotak laktoze kao i mliječne masti.
Kako se može koristiti sirutka?
Sirutku ćemo najčešće koristiti za: Izradu raznih sireva, izradu maslaca, zaštitu kao i ishranu biljaka, dodatak prehrani (za ljude i životinje). Ljudi danas često upotrebljavaju sirutku kao dodatak prehrani. Radi svog bogatstva proteinima najčešće se koristi za poboljšanje mišićnih proteina kao i za rast mišićne mase. Od tekuće sirutke se uz pomoć raznih procesa izolacije te sušenja mogu dobiti razni stupnjevi pročišćenih i izoliranih proteina. Da li je poželjno uvrstiti sirutku u svakodnevnu prehranu? Sirutka svakako ima prednosti za naš organizam.
Danas se ona uzima najčešće u obliku dodatka prehrani - Whey proteini. Korištenjem Whey proteina ostvarujemo sljedeće prednosti: Maksimalno iskorištavanje proteina sirutke, jednostavna konzumacija, jačanje mišića tijekom aktivnosti, zaštita mišića, povećava trošenje masti i potiče rad metabolizma, jača imunitet. Znanstvena istraživanja pokazuju kako sirutka može smanjiti koncentraciju ukupnog te lošeg kolesterola u krvi. Isto tako, smatra se kako ona može sniziti povišeni krvni tlak i poboljšati razna zdravstvena stanja poput astme.
Gdje se može kupiti sirutka i kako se čuva?
Tekući oblik sirutke možemo kupiti u većini trgovina mješovitom robom, ali i u raznim mljekarnama ili OPG-ovima. Litra tekuće sirutke koštat će vas otprilike 1.31 €. Sirutka se danas ipak najčešće kupuje u obliku proteina, i ovdje cijena može varirati od 13.12 € do 39.37 € za jedan kilogram. Ovakav oblik sirutke se može kupiti u većini trgovina za sportsku prehranu ili trgovinama za zdravu prehranu. Kako se čuva sirutka? Tekući oblik sirutke najbolje je držati u hladnjaku do 7 dana.
Ona se također može i zamrznuti, no potrebno je imati na umu da će nakon odmrzavanja proizvoda doći do razdvajanja vodenog i masnijeg dijela. Odmrznuti proizvod najbolje je iskoristiti kao dodatak jelima, ne kao samostalni obrok. U obliku Whey proteina čuvat će se prema uputama proizvođača. Najčešće je dovoljno navedene proteine držati na suhom mjestu, dobro zatvorene. Neovisno o svom obliku, konzumacija sirutke je poželjna. Zdrava prehrana je danas nezamisliva bez ove zdrave namirnice koja ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam.
Tagovi: