Želite li primati naše obavijesti?

Kako se čuva sirutka

Kako se čuva sirutka

Što je sirutka?

Sirutka se može opisati kao tekućinski nusproizvod koji će ostati nakon obiranja mlijeka. Ona je zapravo nusprodukt u proizvodnji sira i danas se može koristiti i konzumirati samostalno. Bogata je sa proteinima i najčešće se koristi za njihovo izoliranje u praškastom obliku i tako se prodaje kao dodatak prehrani (Whey). Razlikujemo dvije vrste sirutke, slatka i kisela. Kao što je navedeno, sirutka je tekući nusproizvod koji se dobiva procesom proizvodnje sira te ostalih mliječnih proizvoda.

Ona je bogata proteinima i ugljikohidratima koji su zaostali prilikom proizvodnje mliječnih proizvoda. Sirutke najčešće možemo primijetiti kada otvorimo čvrsti jogurt ili vrhnje i kada na vrhu vidimo tekućinu. Ova tekućina se sastoji od otprilike: 94 % vode, 4 % laktoze, mliječne kiseline, vitamina B1 B2 i B6, kalija i kalcija, fosfora i ostalih minerala. Samo jedna litra sirutke dnevno može zadovoljiti naše dnevne potrebe za vitaminima iz B skupine. Koja je razlika između slatke i slane sirutke?

Slatka vrsta se dobiva nakon proizvodnje nešto težih sireva poput Cheddara ili Goude i može se koristiti za daljnju proizvodnju sireva poput Riccote. Koristi se često i za biljke u vrtu jer je bogata hranjivim tvarima. Slatki oblik danas ima veliku komercijalnu vrijednost, i često se koristi kao proteinski prah koji se koristi u obliku dodatka prehrani. Kiseli oblik sirutke dobiva se od proizvodnje svježeg kravljeg sira. Ona je po okusu ukusnija te stabilnija, sadrži manji postotak laktoze kao i mliječne masti.

Kako se može koristiti sirutka?

Sirutku ćemo najčešće koristiti za: Izradu raznih sireva, izradu maslaca, zaštitu kao i ishranu biljaka, dodatak prehrani (za ljude i životinje). Ljudi danas često upotrebljavaju sirutku kao dodatak prehrani. Radi svog bogatstva proteinima najčešće se koristi za poboljšanje mišićnih proteina kao i za rast mišićne mase. Od tekuće sirutke se uz pomoć raznih procesa izolacije te sušenja mogu dobiti razni stupnjevi pročišćenih i izoliranih proteina. Da li je poželjno uvrstiti sirutku u svakodnevnu prehranu? Sirutka svakako ima prednosti za naš organizam.

Danas se ona uzima najčešće u obliku dodatka prehrani - Whey proteini. Korištenjem Whey proteina ostvarujemo sljedeće prednosti: Maksimalno iskorištavanje proteina sirutke, jednostavna konzumacija, jačanje mišića tijekom aktivnosti, zaštita mišića, povećava trošenje masti i potiče rad metabolizma, jača imunitet. Znanstvena istraživanja pokazuju kako sirutka može smanjiti koncentraciju ukupnog te lošeg kolesterola u krvi. Isto tako, smatra se kako ona može sniziti povišeni krvni tlak i poboljšati razna zdravstvena stanja poput astme.

Gdje se može kupiti sirutka i kako se čuva?

Tekući oblik sirutke možemo kupiti u većini trgovina mješovitom robom, ali i u raznim mljekarnama ili OPG-ovima. Litra tekuće sirutke koštat će vas otprilike 1.31 €. Sirutka se danas ipak najčešće kupuje u obliku proteina, i ovdje cijena može varirati od 13.12 € do 39.37 € za jedan kilogram. Ovakav oblik sirutke se može kupiti u većini trgovina za sportsku prehranu ili trgovinama za zdravu prehranu. Kako se čuva sirutka? Tekući oblik sirutke najbolje je držati u hladnjaku do 7 dana.

Ona se također može i zamrznuti, no potrebno je imati na umu da će nakon odmrzavanja proizvoda doći do razdvajanja vodenog i masnijeg dijela. Odmrznuti proizvod najbolje je iskoristiti kao dodatak jelima, ne kao samostalni obrok. U obliku Whey proteina čuvat će se prema uputama proizvođača. Najčešće je dovoljno navedene proteine držati na suhom mjestu, dobro zatvorene. Neovisno o svom obliku, konzumacija sirutke je poželjna. Zdrava prehrana je danas nezamisliva bez ove zdrave namirnice koja ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam.


Tagovi: