Kako se dobiva kravlje mlijeko
Kravlje mlijeko opis i podrijetlo
Mlijeko je proizvod koji se dobiva iz mliječne žlijezde raznih vrsta sisavaca (krava, ovca, koza, magarac), i ono je predodređeno za prehranu mlađeg organizma jer u sebi sadrži sve što je potrebno za rast te razvoj. Najraširenije mlijeko je kravlje mlijeko i ono se dobiva od zdravih, te dobro njegovanih i ispravno hranjenih krava. Sama kvaliteta mlijeka ovisiti će o pasmini krave, njenoj dobi, njenom zdravlju, njenoj prehrani, ali i o načinu postupanja s mlijekom nakon procesa mužnje.
Kvalitetno kravlje mlijeko prepoznaje se po žućkastoj boji, ono je neprozirno, ima ugodan miris, blago slatkast okus. Mlijeko koje je lošije kvalitete biti će plavkaste boje, vodenastije, kiselog okusa, neugodnog mirisa. Mlijeko je najbolje konzumirati sirovo jer je tako najzdravije, no uz uvjet da ono potječe od zdrave krave. Nakon što mlijeko dođe u mljekaru, ono će se pasterizirati uz pomoć posebnih uređaja koji podižu temperaturu mlijeka na 85 stupnjeva na 20 sekundi. Ovim načinom se uništavaju bilo kakvi patogeni/mikroorganizmi. Mlijeko od krave dolazi na tržište bez posebne oznake o podrijetlu, dok isto ne vrijedi za mlijeka drugih životinja.
Kravlje mlijeko energetska i nutritivna vrijednost
Ljudi mlijeko piju već 10 000 godina, a kroz cijelu povijest ono je bilo visoko cijenjeno. Danas se kravlje mlijeko prodaje u nekoliko raznih varijanti, prema udjelu mliječne masti. Mlijeka koje danas kupujemo u dućanima su obogaćena s kalcijem i vitaminima. Mlijeko je svakako najpoznatije prema sadržaju minerala kalcija koji je odgovoran za jačinu i gustoću kostiju. Vitamin D će također u suradnji s hormonima pomoći u održavanju optimalne razine kalcija u krvi, što dovodi do stvaranja i rasta novih stanica.
Kravlje mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta ili kefira sadrže i laktoferin, protein koji je odgovoran za rast i aktivnost koštanih stanica. Ovaj protein usporit će razgradnju samih kostiju i isto tako će proizvoditi stanice koje mogu izgraditi i regenerirati hrskavice. Prema svemu navedenome, mlijeko je svakako izvrstan izbor visokokvalitetnih proteina koji zajedno sudjeluju u izgradnji organizma. Novija istraživanja pokazuju kako svakodnevna konzumacija mlijeka sprječava opasnost od nastanka moždanog i srčanog udara, kao i mogućnost od razvoja raka debelog crijeva.
Kravlje mlijeko kupnja i čuvanje
Kada kupujete mlijeko uvijek je poželjno pogledati datum upotrebe koji se nalazi na pakiranju. Pri kupnji mlijeka poželjno je da uzmete ono koje je najhladnije. Kravlje mlijeko potrebno je držati u hladnjaku, jer sobne i veće temperature mogu dovesti do kiseljenja. Otvorena mlijeka potrebno je dobro zatvoriti kako ne bi upila mirise hladnjaka. Za što se sve može koristit kravlje mlijeko? Mlijeko je svakako univerzalna namirnica koju možemo iskoristiti u pripremi mnogih jela, bila ona slatka ili slana.
Riječ je o namirnici s kojom možemo započeti i završiti dan. Kako odabrati mlijeko? Ovo ovisi o vašim željama. Svježe, trajno, pasterizirano, kratko sterilizirano, punomasno, obrano - svako mlijeko će imati svoje prednosti. Najbolje je da mlijeko odaberete prema potrebi. Neovisno o tome da li ga koristite na dnevnoj bazi, samo u kavi, samo u kolačima ili samo u umacima, mlijeko je svakako dio svakog kućanstva. Ono je postalo nezaobilazna namirnica koja nam donosi mnoge prednosti za naš organizam.
Tagovi: