Kako se jede burrata

Kako se jede burrata

Što je burrata i kako se jede burrata

Burrata je svježi sir kremaste strukture koji ima visoki udio masnoća čak 44 do 60%. Upravo zbog svoje kremaste strukture vrlo je pogodan kao dodatak tjestenini, salatama, pizzama, te za rižoto. Originalno burrata potječe s juga Italije, te se radi i danas kao što se radila i prije stotinjak godina od tri sastojka, sirila, kravljeg mlijeka i vrhnja.

Kako se jede burrata, ako zamislite da je mozzarella puno kremastija i iz unutrašnjosti curi tekućina sira što siru daje kremastu strukturu pa je moguće koristiti je za jelo na razne načine. Kako se vanjski dio buratta sira izrađuje kao mozzarella, unutrašnjost je zapravo kombinaciija mozzarelle i vrhnja pa od tuda dolazi kremasta struktura.

S obzirom na svoj sastav visokih količina masti, magnezija, željeza, kalcija, natrija, fosfora od minerala, a sadrži i vitamine A i E. Zbog svog sastava način kako se jede burrata treba biti umjeren i u malim količinama kako ne biste u svoj organizam unijeli odjednom prevelike količine masnoća.

Kako se jede burrata s bagetom

Najednostavniji način kako se jede burrata je s bagetom, posebnim tvrdim kruhom kojeg je potrebno zapeči jer ga obično kupujemo smrznutog. Od ostalih sastojaka će vam biti potrebno jedan burrata sir, dvije rajčice, malo maslinovog ulja, par listova svježeg bosiljka, crnog papra, krupne morske soli i naravno baget koji ćete narezati na kriške.

Baget možete totstirati ili zapeći u pećnici da bude hrskav, rajčicu narežite na kolutove, te na široki tanjur stavite cijeli burrata sir a oko njega posložite kriške rajčice. Pokapajte maslinovim uljem, te začinite krupnom morskom soli i smljevenim crnim paprom. Bosiljak će vam poslužiti kao ukras, ali i kao aromatičan začin. Baget ćete poslužiti uz pripremljen tanjur buratte i rajčice.

No, način kako se jede burrata s bagetom može biti i drugačiji. Na narezane kriške bageta možete posložiti kriške rajčice i dodajte na rajčicu žličicom odvojenu burratu, posipajte svaki komad krupnom morskom soli i crnim paprom i ukrasite svježim listovima bosiljka.

Kako se jede burrata s tjesteninom

Kako se jede burrata s tjesteninom koja je također originalnog porijekla iz Italije i talijanske kuhinje. Od sastojaka će vam biti potrebno oko 400 grama tjestenine, dva buratta sira, 500 grama cherry rajčice koje ćete prepoloviti, tri režnja češnjaka koji ćete nasjeckati, malo maslinovog ulja, listići svježeg bosiljka, prstohvat čili papričice, crni papar, sol, te na kraju parmezan kojim ćete sve posipati.

Tjesteninu je najbolje kuhati al dente, ne premekano ni pretvrdo. u posebnoj posudi na maslinovom ulju kratko prodinstajte češnjak i čili, te dodajte prepolovljene cherry rajčice i dinstajte još nekoliko minuta dok rajčica ne pusti svoje sokove. Rajčice tokom dinstanja pritisnite kuhačom kako bi dobili kompakniju smjesu. U posudu gdje se dinstala rajčica stavite skuhanu tjesteninu i ulijte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, te promješajte i stavite na tanjure.

Na tanjurima stavite burrata sir na sredinu, popaprite i posolite, pokapajte s malo maslinovog ulja i posipajte s ribanim parmezanom. Ovaj način kako se jede burrata s tjesteninom je vrlo popularan i dan danas u Italiji, pa svakako probajte recept.


Tagovi: