Kako se jedu dagnje

Kako se jedu dagnje

Kakve dagnje kupiti i kako se jedu dagnje

Prvo i osnovno pravilo za kupovinu svježih dagnji je da one moraju biti zatvorene, ako naiđete na otvorenu dagnju odmah je bacite jer pokvarena dagnja bi mogla izazvati trovanje. Kada su dagnje čvrsto zatvorene one su svježe, a led pomaže u očuvanju njihove svježine kao i kod riba nakon ulova. Drugo pravilo na koje morate paziti je da tokom kuhanja one dagnje koje se ne otvore također nisu za upotrebu, te i njih morate baciti. Ako se držite ova dva osnovna pravila budite sigurni da nećete konzumirati pokvarene dagnje.

Načini kako se jedu dagnje mogu biti različiti, one se mogu kuhati, pirjati, pa čak i peći na žaru. Najčešće je način kako se jedu dagnje na buzaru, na originalan dalmatinski način.

Ukoliko odmah nakon kupovine ne mislite pripremati dagnje omotajte ih u mokru krpu, a može i novinski papir i stavite na hladno mjesto, te one tako mogu izdržati oš 24 sata prije nego ih krenete termički obrađivati.

Kako se jedu dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru se pripremaju vrlo jednostavno, no prvo ih morate očistiti od nečistoća koje se nalaze na površini ljušture. Nožem ili četkicom ostružite nečistoće koje će u vreloj vodi ionako otpasti, pa kada se dagnje otvore ta nečistoća bi mogla onečistiti dagnje. Dagnja nakon čišćenja treba odstajati dvadesetak minuta u hladnoj i posoljenoj vodi prije termičke obrade. Dobro je nožićem sa spoja ljušture očistiti i bradu s kojom je dagnja bila povezana na greben ili školjke jer obično ih se nalazi u skupinama, ta brada nije jestiva i predstavlja jednu od nečistoća.

Priprema i način kako se jedu dagnje na buzaru je da prvo pribavite sve potrebne namirnice, a po osobi će vam trebati pola kilograma dagnja, dva češnja češnjaka, žlica sjeckanog peršina, 1,5 dcl bijelog vina, malo krušnih mrvica, maslinovo ulje, te malo smjevenog papra.

Na maslinovom ulju popržite češnjak i peršin, te nakon minutu do dvije ulijte bijelo vino i stavite krušne mrvice, nakon toga dodajte dagnje koje su svježe i zdrave. Kuhanje svih sastojaka traje desetak minuta, a prije serviranja dodajte malo mljevenog papra ovisno o ukusu. Dagnje na buzaru su samo jedan od načina kako se jedu dagnje, postoje i drugi recepti.

Kako se jedu dagnje na drugačije načine

Što vam od namirnica treba i kako se jedu dagnje na žaru da biste pripremili ovo ukusno jelo. Pravila da dagnja nije pokvarena su ista bez obzira na koji način koji pripremate dagnje. Za pripremu dagnji na žaru će vam biti potrebno oko 60 dkg dagnji, 1 dcl maslaca ili pola šačice, češanj češnjaka ili žličica suhog mljevenog češnjaka, dvije žlice bijelo kvalitetnog vina, te dvije žlice nasjeckano peršina.

Postupak sa držanjem u hladnoj vodi dvadesetak minuta primjenite i u ovom receptu jer se tako uklanja višak morske soli koji se nalazi u samim dagnjama. Način kako se jedu dagnje na žaru uključuje i pripremu umaka kojeg ćete pripremiti od maslaca, sitno narezanog češnjaka i bijelog vina. Otopite maslac u koji ćete dodati češnjak te kuhajte minutu, kad prokuha dodajte vino i umiješajte sitno narezani svježi peršin. Dagnje omotajte u foliju kako bi se pekle u svojoj pari na roštilju, termička obrada traje najviše desetak minuta. Nakon toga dagnje koje su se otvorile pebacite na pladanj a one koje se nsu otvorile bacite, te poslužite s pripremljenim umakom.


Tagovi: