Kako se jedu škampi
Kako se jedu škampi - koraci koje treba slijediti
Škampi su među omiljenim namirnicama i ukusnim jelima mediteranske kuhinje. Škampi i drugi plodovi mora mogu se naći na jelovnicima restorana diljem svijeta. Neusporedivog su okusa, a mogu se koristiti kao glavno jelo ili prilog. No, što se konzumacije tiče, mnogi ljudi ne znaju kako se jedu škampi, zbog čega se susreću s neugodnom situacijom za stolom. Nema razloga da propustite ovaj ukusni specijalitet. Možete jesti škampe uz pivo ili vino, opustiti se s prijateljima ili pokazati dobre manire na poslovnom ručku. Zbog svog sastava, škampi su jedan od najboljih proizvoda koje možemo ponuditi našem organizmu.
Sadrže vitamine, minerale, proteine i aminokiseline. Bogate su selenom, mineralom koji je vrlo koristan u prevenciji uzročnika mnogih bolesti, posebice raka. No, uz brojne prednosti, postoje i kontraindikacije. Neki ljudi su alergični na škampe. Velika količina joda sadržana u škampima uzrokuje razdražljivost i otežano disanje. Obilje proteina sadržano u ovoj deliciji može negativno utjecati na rad bubrega, pokretljivost zglobova i središnji živčani sustav. Nakon što ste se upoznali s njihovim blagodatima, idealno je vrijeme da naučite kako se jedu škampi.
Pravila kuhanja otkrivaju kako se jedu škampi
Pravila kuhanja govore nam kako se jedu škampi i kako ih pripremiti. Pri kupnji škampa potrebno je obratiti pozornost na njihovu svježinu, kao i kod svih ostalih morskih proizvoda. Rizik od ustajalosti je prilično visok. Na glavi ne smije biti tamnoplave boje i crnih točkica. Ako kupujete škampe s ljuskom, tražite čvrstu ljusku i uspravnu glavu, što je pokazatelj da su škampi dobri za jelo. Najosnovnije jelo su kuhani škampi. Nakon što ih odmrznete, operete i potopite u kipuću slanu vodu, poprimit će narančastu boju nakon čega su gotovi. Ocijedite ih, začinite i poslužite na stolu kao ukusan međuobrok.
Ako želite zanimljiviju kombinaciju, umjesto bijelog vina i šampanjca, možete upotrijebiti svoju maštu i kulinarski talent. Ako se prvi put suočite s ovim ukusnim plodovima mora, sigurno ne znate kako se jedu škampi. Što se tiče raznih salata ili koktela u kojima su škampi neizostavni, koriste se desertne vilice. Cijela jedinka se stavlja u usta ako je manja ili se grize ako je veća. Naravno, u takvim jelima škampi su već potpuno očišćeni i spremni za upotrebu. Ako jedete škampe rukama, imajte sa sobom zdjelu vode s limunom i ubrus. Uz pravilnu pripremu, škampi mogu postati hrskavi međuobrok.
Kako se jedu škampi pravilno
Iako u pripremi i načinu kuhanja nema ništa komplicirano, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se morate pridržavati kako se jedu škampi. Osim toga, škampi su korisniji od mesa, a od njih se mogu pripremati razna jela. Kao glavni sastojak, pomiješani s povrćem i maslinovim uljem, daju savršen okus. Kremasti rižoto od škampi s blagim začinima pravi je izbor za one koji žele ukusno jelo.
Ovo je specijalitet internacionalne kuhinje koji je postao popularan u restoranima diljem svijeta. Iako često postoji zabuna oko toga kako se jedu škampi i može se činiti kompliciranim, uz pravilnu tehniku vrlo je jednostavno. Započnite držeći glavu škampa između palca i kažiprsta i uklonite je, zatim učinite isto sa stražnjom stranom repa. Dakle, nježno uklonite glavu i rep škampa. Nakon završetka ovog postupka ogulite kožu prema van. Nježno meso škampa će s lakoćom izaći iz oklopa. Meso škampi umočite u umak po želji, npr. soja umak ili neki drugi, tako da možete uživati u svim slatkim okusima.
Tagovi: