Kako se jedu smokve
Kako se jedu smokve koje su svježe
Svježe smokve je najbolje konzumirati kada ste ih sami ubrali u trenutku njihova dozrijevanja. Svježe smokve koje su zrele ne mogu dugo stajati jer će zbog šećera u njima doći do fermentacije i one će se pokvariti. Mnogi stoga beru svježe smokve koje još uvijek nisu zrele kako bi na vrijeme stigle na tržište i do potrošača.
No kako se jedu smokve koje su svježe, znamo da neko voće moramo oguliti prije konzumiranja, no kod smokvi to nije tako one se jedu zajedno s korom. Prije jela smokve trebate oprati kako bi uklonili nečistoću i prašinu s površine kore. Možete ih narezati na polovine, četvrtine, ali ih možete izmiksati za smootie zajedno s drugim namirnicama koje inače koristite za pravljenje smootija. Peteljke se ne jedu već vam služe za držanje ako se smokva jede kao jabuka, cijela.
Načini kako se jedu smokve mogu biti različiti ovisno s čime želite smokve kombinirati, a to mogu biti orašasti plodovi, med, te razni sirevi jer će se okus smokvi odlično stopiti sa ovim namirnicama. Svježa smokva se može i zamrzuti, te ćete je tako sačuvati za neko zimsko doba kada će vam dobro doći hranjivi sastojci koje smokva sadrži.
Kako se jedu smokve koje su osušene
Osušene smokve su savršen odabir kako se zasladiti i istovremeno u svoj organizam unijeti hranjive tvari koje i osušene smokve sadrže. Sušenjem smokve su izgubile vodu iz njih, no svi hranjivi sastojci su i dalje ostali iako je smokva osušena. Kako se jedu smokve koje su osušene? Osušene smokve se jedu jednako kao i svježe smokve, one imaju peteljku koju ćete koristiti samo za držanje i nju ne jedete.
Osušene smokve su izvrstan dodatak brojnim slasticama, pa postoje različiti način kako se jedu smokve od toga da ih jedete same ili da ih kombinirate s nekim slasticama. Osušene smokve se mogu koristiti kao sastojak za pripremu raznih kolača kao što se koriste i osušene grožđice ili bilo koje drugo osušeno ili svježe voće kao sastojak za kolač ili tortu. Jedanko kao i svježe smokve, osušene smokve su dragocjen dodatak koji se servira uz bilo koju vrstu sira, maslina, pršuta i kvalitetnog vina na domjencima.
Kako se jedu smokve u pekmezu ili džemu
Postoje i drugi načini kako se jedu smokve kao na primjer kada se od smokvi pravi pekmez ili džem. Razlika između pekmeza i džema je mala, a sastoji se u tome da se u džemu nalaze i komadići voća koji nisu potpuno samljeveni ili kuhanjem izdrobljeni. Pekmez je jednoličnije i glatke strukture, dok je džem grublje strukture jer sadrži komadiće voća od kojeg je džem napravljen.
Pekmez ili džem od smokvi kao način kako se jedu smokve koristi se u premazivanju slastica, od običnih palačinki do torti i kolača. Pekmez ili džem od smokvi se može koristiti i kao fila za neke kolače uz dodatak šlaga ili drugih sastojaka koji će održati gustoću i čvrstinu file za kolače i torte.
Ukoliko još niste probali pekmez ili džem od smokvi nemojte to nikako propustiti jer će vas okus iznenaditi, sladak ali ne previše sladak probudit će vam sjećanje na mediteran uz kojeg ovo hranjivo i izvrsno voće najviše vežemo.
Tagovi: