Kako se kuha kukuruz

Kako se kuha kukuruz

Svi znaju kako se kuha kukuruz, no je li to baš tako

Prvo pravilo, kuhajte mladi kukuruz, što je stariji to ga morate duže kuhati. Drugo pravilo, kukuruz kuhajte u dovoljno velikom loncu, klipovi ne smiju viriti iz vode. Treće pravilo, kuhajte kukuruz u posoljenoj vodi, koligod vam se sviđalo treskanje solenkom iznad kuhanog klipa, kuhajte ga u posoljenoj vodi. Svi znaju kako se kuha kukuruz, no je li to baš tako, ima i trikova, neki kuhani kukuruz poslužuju s maslacem i solju, a neki ga kuhaju s maslacem i mlijekom.

Kako se kuha kukuruz, jasno, prvo ga očistite od perušine i svile, zdravije i svježije listove perušine sačuvajte, njima ćete pokriti poslagane klipove kukuruza da sačuvaju originalni okus dok se kuhaju. Dobro posolite vodu, što je slanija kukuruz će biti ukusniji i nitko ga neće trebati dosoliti kada ga poslužite. Ako u vodu dodate čašu mlijeka i 50 grama maslaca (jedna žlica maslaca), skratit ćete vrijeme kuhanja, a kukurz će biti mekši, sočniji i ukusniji i možete ga poslužiti bez maslaca.

Kako se kuha kukuruz i koliko dugo se kuha

Kod kuhanog kukuruza je dobro to što i kad se ohladi, ako ga ostavite u vodi u kojoj se kuhao, samo ponovo pustite da zakipi i tako podgrijan je jednako dobar kao kad ste ga tek skuhali. Prevelike klipove jednostavno prepolovite da vam stanu u lonac. Kako se kuha kukuruz koliko dugo se kuha, mladi kukuruz je dovoljno kuhati 15 - 20 minuta, starijem kukuruzu treba i do 40 minuta kuhanja da omekša, pa i duže vremena.

Kako se kuha kukuruz, ako već znate da zrnje na vašim klipovima više nije tako mlado i sočno, kuhajte kukuruz u ekspres loncu i bit će ga opet dovoljno kuhati 15 - 20 minuta. Tvrđi kukuruz možete kuhati i u zrnu, brže će se skuhati, ali uvijek ga kuhajte u dobro posoljenoj vodi. Ako ste odlučili kuhati kukuruz na pari birajte samo mladi kukuruz. Složite klipove na rešetku ili cjedilo i postavite iznad vrele vode i kuhajte poklopljeno 10 - 15 minuta.

Kako se kuha kukuruz u pećnici

Kod mladog kukuruza kuhanog na pari je odlično to što košaricu skinete nakon kuhanja i pustite da se višak vlage ocijedi s klipova, pa se nikome ništa ne cijedi niz ruke, a svi vole jesti kuhani kukuruz rukama. Kako se kuha kukuruz u pećnici, pa, zapravo se radi o pečenju, ali ne kao na grilu ili žaru. Očišćene klipove položite na alu foliju, posolite ih, možete ih premazati i maslacem i dodati razne začine koje volite.

Kako se kuha kukuruz u alu foliji, tako da svaki tako začinjeni klip dobro umotate u alu foliju da se nigdje ne otvara, posložite ih u posudu za pečenje i pečete u pećnici zagrijanoj na 200°C 25 - 30 minuta, povremeno okrenite klipove u posudi. Nije to baš pravo pečenje, kukuruz će se skuhati u vlastitim sokovima izmiješanim sa začinima koje ste dodali, a zrna će biti jednako mekana i nježna kao i kada kukuruz kuhate u vodi. Bez folije to bi također bi samo pečeni kukuruz.


Tagovi: