Kako se kuha kvinoja
Što je kvinoja?
Kvinoja je zeljasta biljka koja pripada potporodici Chenopodiaceae. Klasificira se kao vrsta cjelovitog zrna. Ima široke listove, a prosječna visina mu je do 2 metra. Ima glatke sjemenke koje su obično bijele, narančaste, crvene, smeđe i crne. Dolazi iz andske regije, Bolivije, Čilea i Perua, zemalja s najvećom proizvodnjom. Stoljećima su ga koristili stanovnici tih krajeva. Za Inke je imala posebnu važnost zbog svojih ljekovitih svojstava. Smatrali su ga sjemenom bogova. Na temelju povijesnih dokaza, kvinoja je biljka udomaćena prije pet tisuća godina. Vjeruje se da su se prije toga listovi i sjemenke divlje kvinoje koristili za prehranu ljudi i životinja. Prepoznata je kao biljka izvrsnih svojstava, zbog čega je njena potražnja znatno porasla. Iako je do sada bila malo poznata namirnica biljnog podrijetla, posljednjih je godina postala gotovo neizostavan dio prehrane mnogih ljudi. Kao vrsta superhrane idealna je za djecu, za mršavljenje, za trudnice, sportaše i starije osobe. Stoga je gotovo nemoguće pronaći bilo kakve nedostatke ove pseudožitarice. Kao relativno jeftina namirnica dostupna je svima.
Koja korisna svojstva ima kvinoja?
Poznata po svojoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, kvinoja ima ravnotežu proteina i masti. Zrno kvinoje sadrži više od 15% bjelančevina. Ističe se jer proteini koje sadrži imaju izuzetno visoku razinu aminokiselina, zbog čega je jedina namirnica koja osigurava sve esencijalne aminokiseline. Zahvaljujući tome ima značajna svojstva u poboljšanju imunološke funkcije organizma, poticanju rada želuca, obnavljanju stanica i apsorpciji kalcija. Izvor je vitamina C i E, kao i vitamina B kompleksa, minerala poput kalcija, magnezija, fosfora, mangana, cinka i željeza. Sadrži vlakna, proteine i zdrave masne kiseline. Konzumacija kvinoje poboljšava šećer u krvi, regulira krvni tlak i sprječava osteoporozu. Preporučuje se u prehrani osoba koje se bave sportom, jer je izvor hranjivih tvari, pridonosi povećanju energetske i fizičke otpornosti organizma. Pomaže u kontroli razine kolesterola u krvi jer sadrži topiva vlakna. Ovi minerali pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i probavnih bolesti, kao i bolesti živčanog sustava. Kvinoja se svrstava u učinkovitu hranu jer pomaže u borbi protiv zatvora. Topiva vlakna koja sadrži pomažu omekšati stolicu. Budući da ima nizak glikemijski indeks, sjemenke kvinoje savršene su za osobe s prekomjernom težinom i dijabetičare.
Kako se kuha kvinoja
Kako se kuha kvinoja? Važno je naglasiti da svaka vrsta kvinoje zahtijeva različito vrijeme kuhanja. Iako je kuhanje kvinoje jednostavno, morate slijediti određene korake kako biste dobili ukusan obrok. Kvinoju je prije kuhanja potrebno dobro oprati. Najbolje je koristiti mrežastu cjediljku i dobro je oprati, dok voda ne bude čista, bez pjene. U posudu za kuhanje ulijte duplo više vode nego kvinoje. Dodajte dvije šalice vode u 1 šalicu kvinoje. Voda mora biti kipuća kada dodajemo kvinoju. Zatim pustite da kuha na srednje jakoj vatri oko pet minuta bez poklapanja posude. Nakon toga smanjite temperaturu kuhanja i poklopite. Potrebno je kuhati još desetak minuta dok voda iz posude ne ispari. Kada je kuhan, maknite ga sa štednjaka i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije upotrebe. Zrno kvinoje ima višestruku primjenu u kulinarstvu. Osim tradicionalne upotrebe za pripremu juha, salata, kruha, kolača, slastica, između ostalog se može samljeti i za brašno. Među najpopularnijim vrstama kvinoje su crna, bijela i crvena, a preporučuje se organska kvinoja.
Tagovi: