Kako se kuha riža

Kako se kuha riža

Riža i osnove njenog kuhanja

Savršeno kuhana riža trebala bi biti pahuljasta, ukusna i kuhana al dente ili "pod zub". S druge strane, rižoto kao glavno jelo trebalo bi biti kremasto i riža treba biti dobro kuhana. Kako bi dobili savršena jela od riže potrebno je znati neke činjenice o samoj namirnici, ali i trikove kojima se koriste brojni kuhari. Često pitanje je da li se ova namirnica mora prati ili ne? Stručnjaci tvrde da se ova namirnica ne bi snijela prati ako planirate raditi rižoto, rižu na mlijeku ili jela kao paella kako ne bi isprali škrob koji je odgovoran za njenu kremoznost.

Ona bi se trebala prati samo onda kada se kupuje u rinfuzi i kada je na izgled veoma bijela. U koliko vode bi trebali kuhati rižu? Poželjno je da se ona priprema u manje vode i da se nakon kuhanja ne cijedi. U pravilu, na šalicu riže potrebno je dodati šalicu i pol ili dvije šalice vode. Kada ona prokuha potrebno je smanjiti vatru i poklopiti ju kako bi se ravnomjerno skuhala. Miješanje je poželjno tek na trećoj četvrtini kuhanja, kada je ona već upila vodu. Nakon što je kuhana, ostavlja se poklopljena do dvije minute prije serviranja.

Riža odabir i recepti za pripremu

Pravilno odabrana riža kreirat će odlično jelo. Danas su najpopularnije vrste Carnaroli, Arborio i Vialone nano, no u našim kućanstvima najčešće se koristi bijela riža kratkog ili dugog zrna. Svaka vrsta riže koristi se za posebno jelo i isto tako ima svoji specifičan način upotrebe. Kako skuhati rižu? Postoje dva načina kuhanja, onaj za prilog i onaj za rižoto. Recept za kuhanje riže kao priloga je sljedeći: Priprema - Operite odabranu rižu prije kuhanja. Stavite rižu u cjedilo i operite ju kako bi isprali nečistoće i škrob. Željenu dozu izmjerite uz pomoć šalice ili čaše. U pravilu, šalica od 2 dcl dovoljna je za dva obroka. Ispranu rižu dodajte u lonac u kojemu će se kuhati i dodajte vodu (pola šalice do dvije).

Kada voda u riži prokuha potrebno je smanjiti vatru na minimum, pomiješati rižu. Poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta. Nakon navedenog vremena rižu je potrebno maknuti s vatre i ostaviti 5 minuta da se odmara prije začinjavanja i posluživanja. Recept za kuhanje riže za rižoto: Priprema - Rižu nije potrebno oprati. Na malo maslaca prepržite rižu dok ne postane staklasta, zatim ulijte duplo vode na mjericu riže. Rižu kuhajte otklopljenu, povremeno miješajući. Kada na izgled postane kremasta potrebno je ugasiti vatru, dodati željene začine i ostale sastojke, sve dobro pomiješati i servirati toplo.

Riža i načini posluživanja

Riža kao prilog najčešće će se poslužiti uz pirjano povrće, pečeno meso i razno razne umake. Rižoto je jelo za sebe, tako da je njegovo posluživanje cjelokupno. Rižota mogu biti različita, s povrćem, mesom ili kombinirano. Pravilno posluživanja je sljedeće: Nakon što je riža kuhana ona se ne smije odmah poslužiti, već se mora ostaviti 5 minuta kako bi se odmorila. Ukoliko je riječ o prilogu, ona se začinjava netom prije posluživanja. Što ako vam je ispala presuha?

Rižu je moguće spasiti, osobito ako se radi o prilogu. Ukoliko je ispala suha i pomalo bezokusna, tada je dovoljno u nju umiješati malo maslaca kako bi se dobila nešto kremastija tekstura i bogatiji okus. Razni začini također mogu podići rižu, no poželjno je da se ti začini okusom slažu s glavnim jelom. Ukoliko niste sigurni kako pripremiti rižu ili vam je prvi put da kuhate rižu, najbolje je pogledati upute proizvođača koje se nalaze na svakom pakiranju.


Tagovi: