Kako se prave ćufte

Kako se prave ćufte

Tko je izmislio ćufte?

S dolaskom proljeća i svježeg povrća, idealno je vrijeme za uživanje u ukusnim jelima. No bez obzira na godišnje doba jedno je jelo uvijek omiljeno, a to su ćufte. Ovo ukusno jelo voli većina ljudi. Možemo ih pripremiti kao klasične, s povrćem, začinima i mnoge druge modernije verzije. Tko ih je probao u umaku zna da je to pravi gastronomski užitak. Iako nema određenog vremena kada su nastale, ćufte imaju dugu povijest koja seže još u rimsko doba. Recept za ovo jelo kasnije se vremenom razvijao u različitim kulturama. Moderna verzija vezana je za arapsku kuhinju, gdje je priprema mesnih okruglica, osim janjetine, sadržavala dosta aromatičnog bilja i kima. Njihova popularnost u Europi datira još iz 8. stoljeća, a današnja moderna varijanta podrazumijeva kombinaciju različitih vrsta mesa i jednostavnu pripremu. Izvorni recept, odnosno tradicionalna verzija, do danas je doživjela određene izmjene, kako u pogledu prženja tako iu pogledu okusa. Većina varijanti ovog jela može se vidjeti u Turskoj. Za pripremu mesnih okruglica kod kuće uvijek se trebate pridržavati tradicionalnog recepta i birati kvalitetne sastojke.

Ćufte, specijalitet za sve uzraste

Kao klasik domaće kuhinje, ćufte rade se od mljevene junetine ili svinjetine u koju se dodaju krušne mrvice, jaje, češnjak i začini. Zatim se prže i dodaju umaku od rajčice, a najčešće se poslužuju uz pire krumpir. Budući da se lako pripremaju i nisu skupi, izvrstan su izbor bez obzira radi li se o jednostavnom obroku ili svečanom ručku. Ne čudi što je ovo jelo mnogima omiljeno, jer mu osim mesa poseban okus daje koncentrirana rajčica. Osim toga, kao svestrano jelo, lako se može prilagoditi i zahtjevnijim osobama. U ćufte uvijek možete dodati i druge začine poput luka ili paprike. Iako se u nekim kuhinjama umak radi s vrhnjem, najpopularnija i tradicionalna opcija je s umakom od rajčice. Bez obzira na stil, ovo je vrlo popularno i ukusno jelo koje se često može vidjeti na stolu mnogih obitelji diljem svijeta. Iako se najčešće pripremaju od junetine, mogu se pripremati i od ribe u kombinaciji s kuminom, peršinom i sl.

Kako napraviti ćufte u umaku od rajčice

Ovo ukusno jelo prilagođeno je kućnom budžetu, a u njegovom okusu možete uživati u bilo koje doba godine. Kao izuzetan primjer vrlo starog jela možemo vidjeti kako je ono obogaćeno raznim utjecajima tijekom vremena. Ako ste netko tko voli isprobavati nove kombinacije, ćufte su idealan izbor. Recept za ćufte možete obogatiti sirom, zatim komadićima slanine, paprikom i začinskim biljem. Dakle, mogućnosti su neograničene. Jedino što trebate učiniti je prilagoditi dodane sastojke svom ukusu. Ovo je klasično jelo s mljevenim mesom, lako se i brzo priprema. Za pripremu ćufti u mlijeko prvo dodajte prezle da omekšaju pa sve dobro promiješajte. Uzmite jaje, češnjak, svježi peršin i mljeveno meso. Smjesu posolite, promiješajte i ostavite da malo odstoji u hladnjaku. Zagrijte malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Koncentriranu rajčicu dodajte nasjeckanom luku i lovoru te pirjajte nekoliko minuta. Za to vrijeme nauljenim rukama ih oblikujte i pržite. Tijekom prženja važno je da porumeni s obje strane. Kad su gotove, izvadite ih i stavite u posudu u kojoj kuhate umak. Posudu malo protresite i ostavite da se kuha još 10ak minuta dok se sve dobro ne sjedini.


Tagovi: