Kako se pravi ajvar
Ajvar i njegovo porijeklo
Ajvar tradicionalno potječe iz Turske, te u vrijeme turskih osvajanja je tako prenesen recept i u naša područja. Ovo se tradicionalno jelo priprema kao zimnica s osnovnim namirnicama patlidžanima i paprikama. Postoje različiti recepti koji se koriste u pripremanju ajvara, a svaka baka ima svoj tajni recept te možete naići na vrlo različite okuse ajvara koji se priprema u našim krajevima.
Kako biste dobili kvaliteran ajvar trebate koristiti svježe i kvalitetno povrće koje treba biti što mesnatije. Stoga birajte paprike, najčešće se koriste paprike rog koje su mesnate, te patlidžan koji je također mesnati i svježi. Paprika se može, ali i ne mora prethodno prepeći na roštilju kako bi poprimila miris dima, no kod nekih se recepata upravo to preporučuje zbog posebnog okusa.
Kao tradicionalna zimnica ovo se jelo priprema u većim količinama naročito iz razloga što kuhanje traje satima pa svaka domačica kada priprema ajvare za zimu radi to jednom godišnje zbog dugotrajnog procesa.
Kako se priprema ajvar
Za pripremu oko pet kilograma ajvara će vam biti potrebno 5 kilograma crvene rog paprike, patilidžan 2,5 kilograma, 2 režnja češnjaka, 200 dcl octa, 1 jušna žlica soli, 800 dcl biljnog ulja, 5 litara vode, te malo ljutih feferona po želji ovisno koliko želite da vam bude ljuti ajvar ili ne želite da bude uopće ljut već da bude blagi.
Paprika i patlidžan se moraju očistiti od sjemenki i peteljki, te patlidžan ogulite i narežite po dužini na četvrtine. Češnjak očistite, a neki recepti preporučuju i dodavanje papra, senfa, nasjeckanog peršina. Paprika se prethodno može prepržiti na roštilju ili na električnoj ploči na štednjaku. Sve povrće stavite u lonac sa vodom, dodajte ocat i ulje, sol, papar po želji i ostale dodatke. Kuhanje započinje na laganoj vatri pa je dobro koristiti široki lonac koji možete raširiti na dva plamenika. Kuhajte oko 45 minuta te povrće procijedite i vodu bacite.
Procijeđeno povrće možete usitniti u blenderu ili po starinski ručnoj mašini za mljevenje mesa i pravljenje kobasa. Samljeveno povrće stavite na vatru ponovo i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje kako sadržaj ne bi zagorio. Staklenke sterilizirajte u pećnici prije nego usipate gotovi ajvar kako se ne bi pokvario prije nego ga pojedete tokom zime.
Kako sačuvati ajvar tokom zime
Sol, papar, ocat i ulje su prirodni konzervansi, no ajvar bez umjetnih konzervansa ne može dugo stajati ako nije spremljen u hladne uvjete gdje obično zimnica stoji. Ukoliko dodajete u recept ljutu papričicu dobit ćete ljuti ajvar, ali takav će trajati malo dulje nego onaj u koji niste stavili ljutu papričicu. No, u današnje se vrijeme može kupiti i prah konzervansa koji mnoge domačice stavljaju u smjesu ajvara kako bi on trajao cijelu zimu jer se obično kuha u većim količinama.
Sterilizacija staklenki igra veliku ulogu u očuvanju sadržaja ajvara jer se na taj način uništavaju bakterije koje bi mogle utjecati na kvarenje ajvara. Također treba paziti da poklopci staklenki nisu hrđavi jer će hrđa utjecati na kvarenje ajvara u staklenkama. Nakon punjenja staklenki ajvarom dobro ih je staviti u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusas s malo otvorenim vratima pećnice kako bi se stvorila kožica na površini ajvara, a vi za to vrijeme ugrijte malo ulja koje ćete preliti preko ajvara prije zatvaranja staklenki.
Tagovi: