Kako se pravi bevanda
Bevanda, spoj vina i vode
Bevanda se često opisuje kao alkoholno piće koje se priprema od vina i vode prema raznim omjerima. Najčešće se pije u primorskoj Hrvatskoj, i to neposredno prije ispijanja. Koje vino se miješa s vodom? Crno ili crveno vino, koje mora biti dobre kvalitete. Dodavanjem vode dobiva se smanjenje kiseline i alkohola, što piće čini pitkijim. Za bevandu najbolje je upotrebljavati kišnicu koja dolazi iz cisterne, vodu iz bunara, vodu iz izvora.
Voda koja dolazi iz vodovoda često je puna klora, što može uništiti sam okus vina. Bevanda je bila poznata još i Grcima, koji su najradije pili iz čistog užitka. Johann Wolfgang von Goethe koji je bio slavni njemački književnik, znanstvenik i mislilac također je uživao u navedenom piću, opisujući ga na sljedeći način "Ribe će piti samo vodu i zato su nijeme. Budale će piti samo vino i zato previše pričaju. Zato je najbolje biti na zlatnoj sredini i miješati vodu s vinom".
Bevanda, priprema i omjer
I dok često vidimo kako mnogi navedeno piće pripremaju s omjerom 50: 50, postavlja se pitanje da li je to ispravno? Omjer bi trebao biti 0,5 dl vina i ostalo voda (ako se miješa u čaši od 2 dl). Bevanda se nekada smatrala polovnim pićem, a sve radi čuvanja vina. Nekada su naši stari čuvali vino za vjerske svetkovine ili posebna slavlja, što znači da se ono nije redovito nalazilo na stolu. Vino bi znalo ležati dulje vremena u kvalitetnim drvenim bačvama i čekalo svetkovine, slavlja ili čak kupce.
Kada je postojala žeđ za vinom, ono se često utažilo s takozvanim "polovnikom". Iako mnogi misle kako navedeno piće nije popularno i kako je samo riječ o razrijeđenom vinu, ono ima svoje mjesto u gastro svijetu. Danas tako poznajemo dvije vrste bevanda - po a po i fratarska. Često se može vidjeti kako se omjer ovoga pića radi na način "okomit prst vino i vodoravan prst vode". Bevande se danas najčešće ispijaju za vrijeme ljeta, uz lagan ručak.
Bevanda posluživanje
Svi mi znamo kako je čaša dobrog vina dobra za naše zdravlje. Iako možda ne pijete čisto vino, zasigurno ga pijete miješanog s vodom ili s gaziranim pićem. Bevanda se nekada smatrala siromašnim pićem jer se smatralo kako dolazi do razrjeđivanja vina, a teorije o tome postoje još i dan danas. Zašto bi netko uopće pio bevandu? Kvalitetno vino neće izgubiti na svojoj kvaliteti ako se razrijedi s mekanom vodom, već će ono poprimiti blaži i pitkiji okus, s manjim postotkom alkohola.
Ovo alkoholno piće omiljeno je u primorskoj Hrvatskoj i otocima, a razlog tome je dobro slaganje s mediteranskom kuhinjom. Kada se pije i poslužuje bevanda? Ovo piće najbolje je ispijati za vruće ljetne dane. Vino kao i voda moraju biti dobro ohlađeni. Ispija se uz lagane ručkove ili večere. Potrebno je naglasiti da bevandu isto tako radije piju osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom, što znači da ovo piće smanjuje količinu kiseline i daje ono ugodno zagrijavanje koje se dobiva kao i nakon čaše vina.
Tagovi: