Kako se pravi griz

Kako se pravi griz

Griz na mlijeku, omiljeni desert djetinjstva

Mlijeko, manji omjer pšeničnog griza i malo šećera svakako su sastojci koji su zaslužni za mnogima omiljeni desert djetinjstva. I dok se nekada pripremala samo jedna vrsta griza (pšenični) na mlijeku i uz dodatak šećera ili kakaa, danas možemo pronaći razne vrste ove poslastice - rižin, heljdin, pirov ili kukuruzni. Što je zapravo griz? Riječ je o grubo mljevenoj žitarici. Pšeničnu krupicu dobijemo na isti način kao i kada se melje brašno, samo što je kod griza granulat ipak nešto veći.

Ove sitne manje granule pšenice kuhat će se na mlijeku ili vodi do nekoliko minuta dok ne omekšaju, dok se ne zgusnu i ne postanu kremaste. Griz na mlijeku može se začiniti na razno razne načine. Klasika je svakako kakao, no na njega se također može naribati i tamna ili bijela čokolada, dodati bobičasto voće, staviti pekmez ili med, posipati s orašastim plodovima. Drugim riječima, na ili u navedeni desert možete dodati sve što vam srce zaželi.

Griz, recept i priprema

Kako pripremiti klasičan griz na mlijeku? Recept je sljedeći: Sastojci - 1 l mlijeka po izboru, 10 ravnih žlica pšeničnog griza, 5 žlica šećera, malo soli, jedna žlica maslaca. Priprema - Mlijeko je potrebno staviti u odgovarajući lonac i zagrijati lagano dok ono ne krene ključat. Kada mlijeko krene ključati, potrebno je smanjiti vatru na minimalno. Sada ćete polako sipati griz u mlijeko dok neprestano miješate uz pomoć pjenjače kako se ne bi formirale grudice. Nastavite kuhati do 5 minuta uz konstantno miješanje. Kada se zgusne, potrebno ga je maknuti s vatre i u njega umiješati maslac i šećer.

Po želji navedeni desert možete staviti i u manje posudice i staviti u hladnjak. Može se jesti topli ili hladni, ovisno o želji. Najčešće se na kraju posipa na vrhu s kakaom ili ribanom čokoladom. Za pripremu griza zaista ne trebate imati posebno kulinarsko znanje, dovoljno je samo da slijedite navedeni recept, ili recept na pakiranju proizvođača. Jedino na što trebate paziti je da navedeni desert neprestano miješate prilikom kuhanja kako ne bi nastale grudice i kako se ne bi primio na dno posude.

Griz, načini posluživanja

Mnogi se često pitaju da li se griz može pripremiti unaprijed? Odgovor je da i ne. Možete svakako skuhati veću količinu i rasporediti po zdjelicama i staviti u hladnjak, no ne preporučuje se ostavljanje u posudi u kojoj se kuhao i naknadno podgrijavanje. Kada se griz podgrije, on postane grudičast i gust i tu može doći do problema. Ovaj desert je svakako najbolje svježe pripremljen, isto tako, recept je toliko jednostavan da nije potrebno raditi ga dan prije.

U slučaju da ste ga držali u hladnjaku ali volite topliju inačicu, tada ga je moguće zagrijati u mikrovalnoj pećnici. Pripremljen, može se poslužiti uz bilo kakve dodatke - bobičasto ili svježe voće, orašaste plodove, komadiće čokolade, čokoladne preljeve, džemove i marmelade, sladoled, cimet, med. Kako ga je bolje pripremiti, na mlijeku ili vodi? Najčešće se priprema na mlijeku, no može se pripremiti i na vodi, ovisno o preferencijama. Također, možete eksperimentirati s mlijekom i probati druge vrste mlijeka (bademovo, kokosovo, zobeno).


Tagovi: