Kako se pravi hladetina
Hladetina i njeno porijeklo
Hladetina u našim krajevima je vrlo rašireno jelo pa ima i vrlo različite nazive. Drče, žele, pače, aspik, žulica, pitije, đelatina i mrzlica samo su neki od naziva za ovo jelo koje je tradicija u našim krajevima. Ovo jelo je ohlađena juha koja izgleda kao želatina a u sebi sadrži svinjsko meso, začine i korjenasto povrće, a mogu se staviti i jaja.
Vrlo često se priprema tokom zimskih mjeseci, mogu se koristiti sve vrste mesa, ali i riba. Goveđe meso je nekako najčešće meso koje se koristi kod pripreme hladetine, a jelo se često priprema i za blagdane oko Božića. Često kada su kolinja kako bi se iskoristile kožice, uši, rep, nogice prasetine radi se ovo jelo jer se ono može jesti i nekoliko dana nakon pripreme.
Hladetina je specifična za sve krajeve naše zemlje ipak svaki kraj ima svoje ime za ovo jelo pa smatraju da je porijeklo upravo iz tog kraja, no to nije sasvim točno jer ovo je jelo siromašnih krajeva u kojima se moralo paziti da se iskoristi svaki komadić hrane.
Kako se pravi hladetina
Bez obzira koju vrstu mesa odaberete od govedine, svinjetine, piletine, da li koristite kožice, uši i nogice razlikuje se samo u duljini kuhanja mesa jer govedina se kuha nešto duže od piletine ili ribe koja se kuha vrlo kratko. Ako ste odabrali meso s kostima ono će biti masnije, ali zato i sočnije. Meso stavite kuhati u vodu s korjenastim povrćem, celerom, mrkvom, prešinom te kada se pjena digne oberite pjenu i bacite je. Kada se meso skuha odvojite meso od kosti i juhu procijedite kroz gazu ili vrlo sitno sito zbog kostiju.
Kako bi se napravila hladetina meso trebate usitniti povrće narezati te počnite slagati meso i povrće u posudu, te dodajte luk, dva lista lovora, sol, papar i crvenu papriku. Zalijte sve sastojke tekućinom u kojoj se meso i povrće kuhalo i stavite u hladnjak preko noći kako bi se stisnulo i ohladilo. Dobro je da se hladetina podijeli u manje posude kako bi se prije ohladila jer vruće ne smijete stavljati u hladnjak.
U kojim prigodama se pravi hladetina
Hladetina u velikoj većini slučajeva predstavlja sezonsko zimsko jelo koje je vrlo često i na blagdanskim stolovima. No, ako malo bolje razmislite hladetina na vašem stolu može biti u svako doba godine jer danas sastojke možete nabaviti u bilo koje doba godine. Rijetka su kolinja danas čak i na selu kada su se susjedi skupljali na svinjokoljama i kada se hladetinu pripremalo od ostataka kožica, ušiju, nogica svinja.
Danas u svako doba godine možete u omiljenoj mesnici tražiti i naručiti potrebne mesne komade, a povrće se može nabaviti u svakoj trgovini. Ako ste ljubitelj hladetine ili članovi vaše obitelji, iznenadite ih ovim ukusnim jelom usred ljeta. S obzirom da se jede hladno i da predstavlja lagani obrok vrlo dobro će doći za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci kao ručak ili večera.
Ovo jelo vrlo je prošireno u svim našim krajevima, pa čak ovo jelo možete pronaći i na jelovnicima boljih restorana koji prakticiraju tradicionalna jela i u svojoj ponudi upravo nude ovakve domaće specijalitete.
Tagovi: