Kako se pravi ledena kava

Kako se pravi ledena kava

Ledena kava na hladan i topao način

Ledena kava se može pripremati na način da se prvo pripremi kava i to na dva načina. Klasično kuhanje kave u vodi ukuhavanjem samljevene kave dok ne zavrije svima nam je poznato i velika većina upravo na taj način priprema kavu koja će biti podloga za ledenu kavu.

No, kava se može pripremiti i hladnim postupkom na način da zrna kave prelijete hladnom vodom i ostavite 12 sati da odstoji. Kod ovog postupka nema kuhanja već kroz 12 sati zrna kave otpuštaju u vodu svoje sastojke i aromu. Ovako pripremljena kava je 60 posto manje kisela nego kada se kava kuha, a jednako uklanja gorkastu aromu.

Kod kuhanja kave se može a i ne mora dodavati šećer jer će ledena kava ionako biti zaslađena dodacima poput šlaga, sladoleda i slično, pa ako ne volite preslatku kavu kod kuhanja kave nemojte stavljati šećer. Kuhanu kavu treba ohladiti prirodnim putem na način da je ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, pa tek kada se ohladi možete početi slagati ledenu kavu.

Ledena kava na bazi leda i sladoleda

Ledena kava se najednostavnije radi na bazi smrvljenih kockica leda ili sladoleda okusa koji volite. Možda će vam se činiti čudnim, ali u ledenu kavu možete stavljati i voćne sladolede što ovisi o okusima koje volite.

Kada radite ledenu kavu na bazi kockica leda u blender ili mikser stavite kockice leda, prethodno skuhanu ohlađenu kavu, malo mlijeka te izmiksajte. Sadržaj prelijte u ohlađenu čaš, a ukrasiti možete s malo šlaga na koji ćete posipati ribane čokolade ili ribanih orašastih plodova.

Kada se ledena kava radi sa sladoledom u mikser ćete staviti kavu, mlijeko, sirup po izboru i izmiksati. Na dno čaše stavite kockice leda, usipajte izmiksani sadržaj, te na vrh stavite kuglicu sladoleda okusa po izboru, a za ukras možete odabrati bilo koji dodatak ili ostaviti samo sladoled. Svaku kavu možete zašećeriti ako volite slatku kavu tokom miksanja te će se šećer otopiti iako je tekućina hladna. Uzmite slamku ili žličicu i uživajte u svojoj pripremljenoj ledenoj kavi.

Ledena kava s tonikom, karamelom i Dalgona kava

Ledena kava s tonikom je izuzetnog okusa ako je pripremite na ispravan načina. Na dno čaše stavite kockice leda i na njega ulijte tonik, polako ulijevajte ohlađenu kavu pazeći pri tome da se tonik i kava ne miješaju. Na kraju pokapajte s par kapi limuna koji se dobro slaže s tonikom i uživajte u novim okusima.

Dalgona kava je postala vrlo popularna pod utjecajem influensera jer je osvježavajuća, posebna i lako se priprema. Potrebne su dvije velike žlice instant kave, jednako toliko šećera i vruće vode, 2,5 dcl mlijeka i led. U mikseru pomiješajte šećer, kavu i vruću vodu dok ne dobijete glatku kremastu masu koje će biti svjetlo smeđe boje. U čašu stavite kockice leda, hladno mlijeko i ulijte kremastu smjesu kave i šećera.

Ledena kava uz dodatak karamela će zahtjevati malo više vremena jer ćete trebati šećer karamelizirati s malo limuna i malo vode na štednjaku. Nemojte miješati nego samo protresite dok ne dobijete sirup boje jantara, dodajte još duplo vode i pričekajte da sirup uzavrije. Nakon toga sirup karamele maknite s vatre koji dodajete u ledenu kavu koju ste stavili u čašu na kockice leda.


Tagovi: