Kako se pravi sir od mlijeka
Sir od mlijeka - recept
Sir od mlijeka je prehrambeni proizvod koji se dobiva koagulacijom mlijeka. Proces proizvodnje sira uključuje nekoliko koraka. Prvo, mlijeko se zagrijava kako bi se ubila štetna mikroflora i aktivirali enzimi. Zatim se dodaje sirilo ili limunska kiselina kako bi se izazvala koagulacija, što rezultira stvaranjem čvrste tvari nazvane sirna masa, koja se sastoji od vode, proteina, masti i ostalih tvari. Nakon toga, sirna masa se obrađuje kako bi se odvojila sirutka od sirnih grudica. Postupak uključuje rezanje sirne mase i zagrijavanje kako bi se potaknulo oslobađanje sirutke. Zatim se sirna masa stavlja u kalupe gdje se oblikuje u različite oblike i veličine, ovisno o vrsti sira koja se proizvodi. Nakon oblikovanja, sir od mlijeka se soli kako bi se poboljšao okus i produžila trajnost. Neki sirevi se dodatno obrađuju fermentacijom ili zrenjem, što dodatno utječe na okus, teksturu i aromu sira. Zrenje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina, ovisno o vrsti sira.
Sir od mlijeka - sastojci
Sastojci potrebni za domaći sir od mlijeka ovisi o vrsti sira koji se proizvodi, no za svaku vrstu sira se koriste ovi sljedeći osnovni sastojci. Glavni sastojak sira je mlijeko. Mlijeko može biti kravlje, kozje, ovčje ili neko drugo životinjsko mlijeko, ovisno o preferencijama i tradiciji proizvodnje sira. Sljedeći važni sastojak za domaći sir od mlijeka je sirilo. Sirilo je enzimski preparat koji se dodaje mlijeku kako bi se izazvala koagulacija proteina i stvorila sirna masa. Tradicionalno, sirilo se dobivalo iz želuca mladih životinja, ali danas se često koriste komercijalno dostupni enzimi. U nekim slučajevima, umjesto sirila, sir se može koagulirati dodavanjem kiseline poput limunske kiseline ili octa. Sol se dodaje sirnoj masi kako bi se poboljšao okus sira, ali i kako bi se kontrolirala aktivnost bakterija i produžila trajnost sira. Osim ovih osnovnih sastojaka, neki proizvođači sira mogu dodavati i druge sastojke kao što su začini, bilje, voće ili čak gljive kako bi obogatili okus i teksturu sira.
Sir od mlijeka - priprema
Kako biste napravili domaći sir od mlijeka, od sastojaka će vam trebati 4 litre svježeg kravljeg mlijeka, 1/4 šalice svježeg limunovog soka, te 1 žličica soli. Od opreme će vam trebati veliki lonac, termometar za hranu, nož, gaza, cjedilo te kalup ili posuda za sir. U velikom loncu zagrijte mlijeko na umjerenoj vatri dok ne dostigne temperaturu od otprilike 85°C. Koristite termometar za hranu kako biste pratili temperaturu i spriječili pregrijavanje ili pregrijavanje mlijeka. Kada mlijeko dostigne temperaturu od 85°C, uklonite lonac s vatre. Dodajte limunov sok u mlijeko i nježno promiješajte. Ostavite mlijeko da odstoji 5 do 10 minuta kako bi se sirila ili limunov sok djelovali i izazvali koagulaciju mlijeka. Nakon što prođe vrijeme, primijetit ćete da se mlijeko počelo zgušnjavati i stvarati sirnu masu. Koristite sirarski nož ili običan nož da nježno zarežete sirnu masu na kocke ili komade. Ovo će pomoći odvajanju sirne mase od sirutke. Postavite gazu preko cjedila, a zatim nježno prelijte sirnu masu preko gaze. Ostavite da se sir cijedi i da sirutka odvoji od sira. Ovaj proces može potrajati nekoliko sati ili preko noći, ovisno o željenoj teksturi sira. Kada se sir dovoljno ocijedi, možete oblikovati sir prema željenom obliku koristeći kalup za sir. Po želji, možete posoliti sir od mlijeka biste poboljšali okus i produžili trajnost.
Tagovi: