Kako se radi aperol spritz
Kako se dobiva Aperol Spritz?
Aperol Spritz nastaje nakon što je proizveden Aperol 1919. godine u Padovi, Italiji. Ovaj lagani aperitiv napravljen je od naranče, rabarbare, encijana, aromatičnog bilja i cinchon plodova koji rastu okolo Pijemonta. Aperol se pokazao savršenom opcijom za stvaranje koktela Spritans, koji je počeo biti popularan u 20. stoljeću. Riječ je o mješavini domaćih vina i bezalkoholnog tonika. Danas je ovo jedno od najpoznatijih pića u Italiji, no sve se češće primjećuje i na mnogim ljetnim terasama.
Što je onda zapravo Aperol Spritz? Ime dolazi od dva glavna sastojka ovog pića - Aperola koji je talijanski liker i njemačke riječi "Spritzen" što zapravo znači prskati. Za navedeno prskanje zaslužno je dodavanje pjenušavog bijelog vina. Navedeno alkoholno piće super je osvježavajuće, karakteristično po slatkom ali ne i preslatkom okusu. Danas se ovo piće najčešće ispija kao aperitiv prije obroka, ili kao piće uz hranu. Sve se češće ispija kao samostalni i osvježavajući napitak za vrijeme ljetnih vrućina.
Recept za Aperol Spritz
Originalni recept za Aperol Spritz se sastoji od Prosecco vina koje je baza za ovo kultno piće. Vino će se preliti s Aperolom, blago gorkastim aperitivom koji ima fokus na citrusne i biljne note. Na kraju se dodaje gazirana voda kako bi se dobio pjenušav koktel. Osobne preferencije se svakako razlikuju u pripremanju ovoga pića, no najbolje je da se koriste sljedeći omjeri 3: 2: 1 - Prosecco, Aperol i gazirana voda. Recept za pripremu Aperol Spritza je sljedeći:
Sastojci - Led po vlastitom izboru, 90 ml Prosecco vina. 60 ml Aperola, 30 ml mineralne vode, kriška naranče. Priprema - Stavite na dno čaše za pripremu led. Redom dodajte Prosecco, Aperol i na kraju mineralnu vodu. Piće možete pomiješati, i poslužiti s kriškom naranče. Aperol Spritz se pije hladan, stoga je poželjno da sve sastojke za pripremu držite u hladnjaku. Kada je najbolje poslužiti ovo piće? Prije glavnog jela, uz jelo, samostalno kao osvježavajuće piće. Odlično se nadopunjuje uz mediteranska jela, osobito uz hobotnicu i ribe.
Aperol Spritz posluživanje
Navedeno piće se u Italiji ispija na terasama za vrijeme ljeta. Radi svojih sastojak Aperol Spritz nije težak, što ga čini veoma pitkim. U okusu se mogu primijetiti blago citrusne i biljne arome, što u konačnici daje osvježavajuć okus. Aperol Spritz se treba posluživati hladan, uz led. Svi sastojci se miješaju u čašu s ledom kako bi arome došle do izražaja, ali je poželjno da se svi sastojci prije pripreme drže u hladnjaku. Piće se može poslužiti samostalno bez ikakvih dodataka, ali prema želji u njega možete staviti krišku naranče ili limuna, ili čak i masline.
Po želji možete dodati i veću slamku, iako se ne preporučuje ispijanje alkohola uz slamku. Slamka može poslužiti za povremeno miješanje. Da li je navedeno piće potrebno promiješati? Točan redoslijed stavljanja sastojaka rezultira spajanjem aroma, što u konačnici znači da naknadno miješanje nije potrebno, no ono se može napraviti. Poželjno je da se piće popije dok je hladno, jer zagrijavanjem gubi svoji okus. Svaka nova čaša radit će se istim redoslijedom.
Tagovi: