Kako se radi bubble tea
Što je bubble tea?
Bubble tea je popularno piće koje potječe iz Tajvana koje je zadnjih godina postao izuzetno popularan diljem svijeta. Ovo osvježavajuće piće sastoji se od crnog čaja, mlijeka te tapioka perli koje čine karakteristične mjehuriće. Priprema bubble tea počinje kuhanjem čaja i miješanjem s mlijekom i šećerom, ako se koristi. Zatim se dodaju tapioka kuglice, koje su perle napravljene od tapioka škroba, a imaju gumastu, žvakaću teksturu. Tapioka se priprema posebno, kuhanjem u šećernom sirupu dok ne postane želatinozna i prozirna. Osim tapioka perli, mogu se koristiti i druge dodatne kuglice poput bobica aloe vere ili voćnih želea. Također, popularni su i razni okusi sirupa koji dodaju slatkoću i raznolikost piću, kao što su voćni okusi, čokolada, vanilija ili kava. Ovaj napitak dolazi u raznobojnim kombinacijama koje čine ovaj napitak zabavnim i privlačnim. Osim toga, karakteristične perle koje se nalaze na dnu čaše i koje se sisaju kroz široku slamku čine ovim napitkom još jedinstvenijim iskustvom.
Kako je nastao bubble tea?
Bubble tea je nastao tijekom 1980-ih godina u Tajvanu, a postoje dvije verzije priče o tome kako je nastalo ovo popularno piće. Jedna verzija priče govori o tome kako je Lin Hsiu Hui, vlasnica male čajne kućice u gradu Taichungu, slučajno dodala tapioka perle u čaj koji je servirala svojim kupcima. Tapioka perle su inače bile popularna slastica u Tajvanu, ali su se konzumirale uglavnom u drugim oblicima. Kada su perle slučajno završile u čaju, Lin ih je odlučila zadržati, a kupci su ih pozitivno prihvatili, što je potaknulo ideju da se tapioka perle namjerno dodaju u čaj. Druga verzija priče povezuje pojavu ovog pića s Liu Han-Chieh, koji je otvorio prvu trgovinu specijaliziranu za prodaju ovog čaja s tapioka perlicama u Tajpeiju. Njegova trgovina, Chun Shui Tang, postala je popularna destinacija, te se ovo piće brzo proširio po Tajvanu. Nakon uspjeha u Tajvanu, brzo je uslijedio i globalni uspjeh. Počele su se otvarati trgovine koje prodaju bubble tea ne samo u Aziji, već u Sjevernoj Americi, Europi i drugim dijelovima svijeta.
Kako napraviti bubble tea?
Od sastojaka će Vam trebati 2 vrećice crnog čaja, 2 šalice vode, 1/4 šalice tapioka perli, 2 šalice mlijeka, šećer ili sirup po ukusu i led po želji. Prvo trebate pripremiti tapioki perle. U loncu prokuhajte vodu. Dodajte tapioka perle u kipuću vodu. Kuhajte tapioki perle na srednje jakoj vatri oko 15 do 20 minuta, ili prema uputama na pakiranju, dok ne postanu mekane i prozirne. Nakon kuhanja, ocijedite tapioka perle i isperite ih hladnom vodom. Ostavite ih sa strane. U drugom loncu prokuhajte 2 šalice vode. Uklonite lonac s vatre i dodajte vrećice čaja. Ostavite čaj da se kuha oko 5 do 7 minuta, ovisno o željenoj jačini okusa. Uklonite vrećice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak kako biste ohladili čaj. Ako koristite kondenzirano mlijeko, pomiješajte ga s običnim mlijekom u omjeru koji vam odgovara. Ohladite mlijeko u hladnjaku dok ne budete spremni za pripremu bubble tea. U čaše stavite led, te dodajte ohlađeni čaj u čaše i napunite oko 3/4 čaše. Dodajte ohlađeno mlijeko do vrha čaše, te na vrhu dodajte kuhane tapioki perle. Po želji, dodajte šećer ili sirup kako biste zasladili piće prema svom ukusu. Promiješajte sve sastojke zajedno te dodajte slamku. Sada je Vaš bubble tea gotov!
Tagovi: