Kako se radi francuska salata
Francuska salata u dvije verzije
Još jedno jelo koje je neizbježno za blagdane, a još od svađa da li je to francuska ili ruska salata čini se da svatko uz osnovni recept i obavezne sastojke dodaje i i poneki svoj sastojak. Francuska salata u dvije verzije će vam pokazati kako nastaju razlike u receptima. U prvoj verziji trebate 500 grama mrkve, 500 grama graška, teglu kiseli krastavaca, jednu vrećicu majoneze, jedno kiselo vrhnje, sol i papar (primijetite da nema krumpira).
Na skuhano i ohlađeno povrće dodajte sitno nasjeckane kisele krastavce, majonezu, vrhnje, sol i papar, promiješajte i francuska salata je gotova. Za drugu verziju skuhajte tri krumpira u ljusci, ogulite ih i narežite na kockice, dodajte kuhane grašak i mrkvu, tri tvrdo kuhana jaja narezana na kockice, sitno narezane kisele krastavce, dvije vrećice majoneze, jednu veliku žlicu senfa, sol i papar i dobro promiješajte. Omjeri su isti dodatak su krumpir, tvrdo kuhana jaja, senf i nema kiselog vrhnja, tako nastaju novi recepti.
Francuska salata na veganski način
Svi znamo da je majoneza kalorijska bomba za naš organizam, ali o kilogramima obično razmišljamo nakon blagdana kada nam odjeća koju nosimo naočigled postane tijesna, a znamo i da vegani i vegetarijanci izbjegavaju jaja u svojoj prehrani, a jaja su temljni sastojak majoneze. Majoneza je teška i zdravim ljudima, a ljudima koji se bore skolesterolom, masnoćama i bolestima krvožilnog sustava je je preteška, pa je francuska salata na veganski način i za njih prihvatljiva i dobra.
U posoljenoj vodi skuhajte smrznutu mješavinu povrća za francusku salatu (smrznuto povrće stavljate u kipuću vodu), ocijedite je i ohladite skuhano povrće. Na ohlađeno povrće dodajte sitno nasjeckane kisele krastavce, umjesto majoneze pripremite tofunezu. UZmite 300 grama tofua (sir od soje), sok od jednog limuna, žličicu senfa, žličicu šećera, žlicu ulja, sol i papar, smiksajte u blenderu uz dodatak malo vode, gotovu tofunezu izlijte na pripremljeno povrće, promiješajte i vaša veganska francuska salata je gotova, možete je poslužiti.
Francuska salata se može napraviti i bez majoneze
Neki u francusku salatu dodaju jabuku za svježiji okus, neki dodaju malo naribanog hrena, a neki i na kockice narezane rotkvice, sve to daje osvježavajući okus salati, a zapravo malo razbija težinu majoneze. No, francuska salata se može napraviti i bez majoneze, potrebno vam je 100 grama krumpira, po 200 grama mrkve i graška (može i smrznuta mješavina povrća zafrancuskusalatu) i 200 grama kiselih krastavaca, pet bjelanjaka i pet cijelih jaja, punomasno vrhnje i jogurt, limun, sol i papar.
Skuhano povrće ohladite, jaja ogulite, posebno sitno narežite bjelanjke (na veličinu graška), po želji možete narezati i dio žumanjaka (ili sve), dodajte sitno narezane kisele krastavce, začinite solju i paprom, iscijedite sok jednog limuna, dodajte 50 grama vrhnja i 50 grama jogurta (32%), dobro sve promiješajte da se svi sastojci povežu i prožmu. umjesto vrhnja bolje je upotrijebiti mileram. Neka se vaša francuska salata bez majoneze dobro ohladi u frižideru, za blagdanskim stolom ćete uživati u ovoj varijanti francuske salate.
Tagovi: