Kako se radi lisnato tijesto
Najčešće pogreške kada se radi lisnato tijesto
Priprema lisnatog tijesta slovi kao jedan od najsloženijih procesa u kuhinji. Navedeno ne iznenađuje, stoga se mnogi radije okreću kupovnim varijantama koje su svakako jednostavnije za korištenje. Jedan od najvećih problema tijekom pripreme je samo vrijeme trajanja procesa, kao i pažljivo postupanje s tijestom kako bi ono ispalo jednako. Koje su najčešće pogreške prilikom rada lisnatog tijesta? Ako se osjećate dovoljno entuzijastično da sami pripremite lisnato tijesto, tada je poželjno da pripazite na sljedeće: Preklapanje lisnatog tijesta - Ovo je veoma izazovan korak jer se mora paziti na maslac i temperaturu tijesta.
Valjanje tijesta - Kada razvaljate tijesto morate paziti da to da se ono ne zatvori i da se ne pretvori u deblji komad. Valjajte uvijek od sredine prema rubovima. Odgovarajuća temperatura - Lisnato tijesto je veoma osjetljivo na temperaturu, što znači da morate obratiti pažnju na temperaturu u pećnici i samu temperaturu tijesta. Ako je tijesto predugo vani i ako ono nije dovoljno ohlađeno, tada riskirate sjedinjavanje maslaca s tijestom i ono će postati nakon pečenja tvrdo i ljepljivo. Prije valjanja i pripreme tijesto obavezno držite u hladnjaku i pokušajte što prije tijesto staviti u pećnicu.
Recept za lisnato tijesto
Za pripremu domaćeg lisnatog tijesta potrebno vam je određeno vrijeme, stoga budite spremni. Odlučite li se za samostalnu pripremu, tada slijedite navedeni recept: Sastojci - Dovoljna su vam samo 4 sastojka - glatko brašno, prstohvat soli, maslac i voda. Brašno kao i maslac koristite u pobliže jednakim količinama. Znači, ukoliko pripremate lisnato od 350 g brašna, tada vam treba isti omjer maslaca. Od ovih količina dobivate oko 800 g lisnatog.
Priprema - Najprije dobro pomiješajte 230 g brašna s prstohvatom soli i dodajte 150 ml vode. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite da se odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi. Hladni maslac ćete u međuvremenu narezati na tanje šnite i pomiješati uz ostalu količinu brašna. Sada oblikujte četvrtasti oblik i ostavite u hladnjaku da se hladi do pola sata. Sada dva tijesta spojite u jedno na sljedeći način: Tijesto koje ste dobili od brašna u vode razvucite na oblik križa i u sredinu postavite kocku koju ste napravili od brašna te maslaca.
Preklopite s 4 razvučena dijelova tijesta i nježno razvaljajte u oblik pravokutnika. Sada jedan kraj tijesta preklopite na način da dođe do sredine, zatim drugi kraj preko toga (kao da savijate papir). Opet razvaljajte. Sada ćete lisnato tijesto preklopiti do 4 puta. Dva kraja preklopite prema sredini i na mjestu spajanja. Na kraju lisnato tijesto stavite u hladnjak 30 minuta i zatim opet ponovite proces preklapanja. Zatim opet u hladnjak na dodatnih 30 minuta i tek onda možete ići s pripremom.
Kupljeno lisnato tijesto i upotreba
Može se reći kako proces izrade domaćeg lisnatog tijesta nikako nije za početnike. Kupljeno lisnato tijesto često se nalazi na našim stolovima, a sve zahvaljujući jednostavnoj pripremi. Kada kupujete lisnato u dućanu, potrebno je obratiti pažnju na popis njegovih sastojaka. Uvijek bi trebali birati ono koje je na bazi maslaca jer će imati bolji okus. Također, lisnata s maslacem u ustima ne ostavljaju masni okus i ono se manje lijepi za nepce. Kako se koristi kupljeno lisnato tijesto?
Jedna od najvažnijih stavki na koje morate obratiti pažnju prije korištenja smrznutog lisnatog je dovođenje tijesta na sobnu temperaturu. Poželjno je da odmrzavanje radite u hladnjaku kako bi spriječili zagrijavanje maslaca i kako bi tijesto mogli lakše oblikovati. Ono se vadi na sobnu temperaturu kada će ići u upotrebu. Ovo tijesto pogodno je za smrzavanje i brzu pripremu, no potrebno je uvijek slijediti određene upute. Kupljena lisnata na sebi sadrže načine upotrebe, stoga je poželjno da ih slijedite. Priprema domaćeg lisnatog možda i je komplicirana, no zato je pripema kupljenog nešto jednostavniji proces.
Tagovi: