Kako se radi meksička salata

Kako se radi meksička salata

Meksička salata - recept

Meksička salata je ukusan i osvježavajući obrok koji se sastoji od mješavine raznih sastojaka, uključujući crveni grah, kukuruz, rajčicu, avokado, luk, papriku, limetu, te začine kao što su cilantro, sol i papar. Potječe iz Meksika, gdje je postala popularna kao jednostavno pripremljen i nutritivno bogat obrok. Tradicionalno se konzumira kao prilog jelima poput tacoa, burritosa ili fajitasa, ali se također može poslužiti kao samostalni obrok ili kao prilog uz razna druga jela. Meksička salata je poznata po svojoj raznovrsnosti i prilagodljivosti. Možete dodati ili izbaciti sastojke prema osobnim preferencijama i dostupnim namirnicama. Ova salata je vrlo osvježavajuća zbog svježeg povrća koje sadrži, a također je bogata proteinima i vlaknima zbog graha i kukuruza. Osim toga, ova salata sadrži i druge sastojke, kao što su avokado, rajčica, paprika, crveni luk, sok od limete, cilantro, sol i papar. te se može u meksičku salatu ubaciti i sir, kumin, korijander i jalapeño paprika.

Meksička salata - sastojci

Meksička salata se radi od raznovrsnog svježeg povrća i začina. Osnovni sastojak meksičke salate je crveni grah koji pruža bogat izvor proteina i vlakana. Možete koristiti konzervirani grah ili ga skuhati sami. Sljedeći sastojak je kukuruz koji dodaje slatkoću i hrskavost salati. Kukuruz se može koristiti svježi, smrznuti ili konzervirani. Zatim se dodaju svježe, zrele rajčice dodaju sočnost i svježinu salati. Možete koristiti cherry rajčice ili obične rajčice. Avokado dodaje kremastu teksturu i bogatstvo zdravih masti. Avokado treba biti zreo, ali ne previše mekan. Crveni luk dodaje pikantnost i hrskavost salati. Luk se obično nasjecka na tanke kriške ili sitno nasjecka. U meksičkoj salati se može dodati crvena, zelena ili žuta paprika koja dodaje boju i hrskavost. Sok limete daje osvježavajući i kiselkasti okus salati. Limeta se koristi za prelijevanje preko salate. Cilantro je začin daje karakterističan okus meksičkoj salati. Cilantro se sitno nasjecka i dodaje u salatu. Ujedno se dodaju sol i papar po vlastitom okusu. Meksička salata može imati i druge, dodatne sastojke, kao što su korijander, jalapeño paprike, kumin i sir.

Meksička salata - priprema

Kako bi se napravila meksička salata, od sastojaka će vam trebati 1 konzerva crvenog graha, 1 šalica kukuruza, 2 velike rajčice, 1 avokado, 1/2 crvenog luka, 1/2 crvene paprike, sok od 1 limete, 2 žlice svježe nasjeckanog cilantra, 1/2 žličice mljevenog kumina, te sol i papar po ukusu. U velikoj zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, narezane rajčice, avokado, crveni luk i papriku. Prelijte sokom od limete preko smjese u zdjeli i nježno promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno prekrili sokom od limete. Zatim dodajte svježe nasjeckani cilantro u zdjelu i lagano promiješajte. Po želji, dodajte mljeveni kumin kako biste dodatno začinili i obogatili okus salate. Posolite i popaprite po ukusu te ponovno promiješajte. Gotovu salatu možete odmah konzumirat, te ga možete poslužiti kao prilog uz meksička jela kao što su taco, burrito ili fajitas, ili kao osvježavajući ljetni obrok. Meksička salata se može prilagoditi po vlastitom okusu, te možete eksperimentirati s drugim sastojcima.


Tagovi: