Kako se radi omlet

Kako se radi omlet

Što je omlet

Omlet naziv dolazi od francuske riječi omelette što je naziv za jelo napravljeno od tučenih jaja, mlijeka i malo brašna, preprženo na maslacu. U francuskoj se kuhinji često stavlja nadjev od sira, šunke, gljiva, povrća, ribe.

U nekim se predjelima omlet radi samo od tučenih bjelanjaka s malo mlijeka ili vode, te se peče samo s jedne strane, a cilj je dobiti mjehuriće vodene pare. Ovo jelo se dakle priprema od jaja, a u raznim krajevima razvili su se različiti načini pripreme ovog jela koje se savršeno kombinira s razičitim namirnicama. Jelo je vrlo popularno i može se konzumirati kao doručak, ručak, večera ili kao međuobrok.

Vrlo brzo se priprema i njegova je priprema vrlo jednostavna, sve što vam treba je tavica, malo ulja ili masti, nekoliko jaja i malo soli. Ako ga kombinirate se nekim povrćem imajte na umu da će povrću trebati duža termička obrada nego jajima koja su gotova u svega par minuta.

Kako se radi omlet

Ako pripremate jednostavan omlet koji nećete kombinirati s drugim namirnicama trebate samo umutiti jaja i staviti ih peći, a možete dodati i malo mlijeka ili vode kako bi jaja bila s mjehurićima vode koja će ispariti tokom pečenja. Ovo jelo je izvrsno za neki brzi ručak kada dođete s posla, a nemate ideja što na brzinu pripraviti za ručak.

Recepte za razne vrste omleta možete pronaći na internetu, no i vaša mašta može napraviti savršenu kombinaciju namirnica koje ćete staviti u svoj omlet. Na kraju malo papra ili ljute papričice može vas oduševiti kada probate svoju varijantu omleta koju ste pripremili. Jaja iako imaju svoj specifičan okus mogu se kombinirati s gljivama, šparoga, mrkvom, rajčicom.

Omlete možete ispeći samo s jedne strane pa gornja strana ostane mekana, možete u njega staviti nadjev od mesa, sira, povrća, ribe zapravo što god vašem okusu odgovara i u čemu ćete uživati, a svaki put možete kombinirati neke druge namirnice.

Omlet u raznim kombinacijama

Jeste li probali kombinirati jaja sa špinatom i gorgonzolom, sa šampinjonima, s tunom, s raznim povrćem kojeg imate u svom hladnjaku. Omleti s mladim lukom i čilijem, studenski omleti s lukom i sirom omiljena su hrana studentima koji nemaju kuhinje gdje bi mogli pripremati hranu ako su smješteni u domovima pa je ovakav obrok njima okrijepa jer ih podsjeća na dom.

Zeleni omlet će vas zasigurno iznenaditi, a za to vam naravno treba blitva ili špinat koji ćete prethodno malo prokuhati i usitniti, te tokom pečenja jaja umutiti, na kraju sve posipati naribanim omiljenim sirom i ne zaboravite posoliti i popapriti ili staviti malo čilija. Omleti punjeni pršutom i sirom ostavit će vas bez teksta ako volite mesne obroke, a umjesto pršuta možete koristiti i istarsku pancetu, slavonski kulen ili domaći špek ili slaninu, no i kombinirati sve navedeno. Sir ćete topiti na smjesi jaja u tavici kako bi se stopio s jajima, a mesni dio ćete staviti na topljeni sir, omlet preklopite i pecite još malo polovice s obje strane kako bi unutarnji dio također bio termički obrađen, a ipak mekan i sočan.


Tagovi: