Želite li primati naše obavijesti?

Kako se radi omlet

Kako se radi omlet

Što je omlet

Omlet naziv dolazi od francuske riječi omelette što je naziv za jelo napravljeno od tučenih jaja, mlijeka i malo brašna, preprženo na maslacu. U francuskoj se kuhinji često stavlja nadjev od sira, šunke, gljiva, povrća, ribe.

U nekim se predjelima omlet radi samo od tučenih bjelanjaka s malo mlijeka ili vode, te se peče samo s jedne strane, a cilj je dobiti mjehuriće vodene pare. Ovo jelo se dakle priprema od jaja, a u raznim krajevima razvili su se različiti načini pripreme ovog jela koje se savršeno kombinira s razičitim namirnicama. Jelo je vrlo popularno i može se konzumirati kao doručak, ručak, večera ili kao međuobrok.

Vrlo brzo se priprema i njegova je priprema vrlo jednostavna, sve što vam treba je tavica, malo ulja ili masti, nekoliko jaja i malo soli. Ako ga kombinirate se nekim povrćem imajte na umu da će povrću trebati duža termička obrada nego jajima koja su gotova u svega par minuta.

Kako se radi omlet

Ako pripremate jednostavan omlet koji nećete kombinirati s drugim namirnicama trebate samo umutiti jaja i staviti ih peći, a možete dodati i malo mlijeka ili vode kako bi jaja bila s mjehurićima vode koja će ispariti tokom pečenja. Ovo jelo je izvrsno za neki brzi ručak kada dođete s posla, a nemate ideja što na brzinu pripraviti za ručak.

Recepte za razne vrste omleta možete pronaći na internetu, no i vaša mašta može napraviti savršenu kombinaciju namirnica koje ćete staviti u svoj omlet. Na kraju malo papra ili ljute papričice može vas oduševiti kada probate svoju varijantu omleta koju ste pripremili. Jaja iako imaju svoj specifičan okus mogu se kombinirati s gljivama, šparoga, mrkvom, rajčicom.

Omlete možete ispeći samo s jedne strane pa gornja strana ostane mekana, možete u njega staviti nadjev od mesa, sira, povrća, ribe zapravo što god vašem okusu odgovara i u čemu ćete uživati, a svaki put možete kombinirati neke druge namirnice.

Omlet u raznim kombinacijama

Jeste li probali kombinirati jaja sa špinatom i gorgonzolom, sa šampinjonima, s tunom, s raznim povrćem kojeg imate u svom hladnjaku. Omleti s mladim lukom i čilijem, studenski omleti s lukom i sirom omiljena su hrana studentima koji nemaju kuhinje gdje bi mogli pripremati hranu ako su smješteni u domovima pa je ovakav obrok njima okrijepa jer ih podsjeća na dom.

Zeleni omlet će vas zasigurno iznenaditi, a za to vam naravno treba blitva ili špinat koji ćete prethodno malo prokuhati i usitniti, te tokom pečenja jaja umutiti, na kraju sve posipati naribanim omiljenim sirom i ne zaboravite posoliti i popapriti ili staviti malo čilija. Omleti punjeni pršutom i sirom ostavit će vas bez teksta ako volite mesne obroke, a umjesto pršuta možete koristiti i istarsku pancetu, slavonski kulen ili domaći špek ili slaninu, no i kombinirati sve navedeno. Sir ćete topiti na smjesi jaja u tavici kako bi se stopio s jajima, a mesni dio ćete staviti na topljeni sir, omlet preklopite i pecite još malo polovice s obje strane kako bi unutarnji dio također bio termički obrađen, a ipak mekan i sočan.


Tagovi: