Kako se radi perkelt
Perkelt je nacionalno mađarsko jelo
Ne možete posjetiti Mađarsku, ući u mađarsku čardu i ne kušati mađarske specijalitete i mađarska pitka vina. Perkelt je nacionalno mađarsko jelo, kao i riblji fiš paprikaš u kotliću, mađarski gulaš ili paprikaš i sve je obilno začinjenom paprikom, jer su Mađari i veliki uzgajivači paprike, naročito one začinske. Zato, zbog obilnog korištenja paprike i svježe i sušene ili ukiseljene, začinske slatke i ljute (Mađari vole ljuto i slatko) su sva ova jela pomalo slična, ali i različita.
Mnogi će kada prvi put probaju perkelt reći, pa to je običan gulaš, ali nije, gulaš se jede žlicom, ima više tekućine i puno je rjeđi, a nije ni paprikaš. U perkletu možete naći sve vrste mesa, čak i ribu iako se najčešće priprema od teletine, junetine ili govedine izrezane na trakice, možete ga napraviti i od svinjetine, i od piletine ili od ribe koju morate očistiti od kostiju i narezati na manje komade.
Perkelt je zapravo gusti gulaš
Mađari uzgajaju svoju hranu u svojoj plodnoj ravnici, pa ne škrtare na mesu u svojim jelima. Ako baš inzistirate na gulašu, perkelt je zapravo gusti gulaš koji se obično poslužuje sa domaćim širokim rezancima. Na kilogram na kocke narezane teletine trebate pola kilograma crvenog luka, tri češnja češnjaka, jednu mrkvu, 100 grama celera, jednu ljutu papriku, 150 grama špeka, dvije rajčice, tri žličice mljevene ili tucane paprike, litru crnog vina, sol, papar i lovorov list.
Mesi i špek izrezan na kockice kratko propržite na ulju ili masti, izvadite u posudu sa strane, a na toj masnoći prodinstajte sitno sjeckani luk i ostale sastojke, dodati meso i oguljene rajčice (mogu i pelati) i pustiti da se dugo na laganoj vatri krčka, pri kraju preliti vinom i krčkati dok alkohol ne ispari. Jednako tako za perkelt možete upotrijebiti svinjetinu, govedinu, piletinu. U većini recepata se dodaju i dvije svježe paprike i jednak omjer ljute i slatke začinske paprike.
Perkelt od ribe, najčešće od soma ili štuke
Obzirom da se u našoj Slavoniji kuha puno mađarkih jela, a održava čak i fišijada, ribičko natjecanje u spravljanju najboljeg fiš paprikaša, ne čudi ni malo i preuzimanje spravljanja perkelta od Mađara i spravljaju ga od svih vrsta mesa, pa i od ribe. Istina, slavonski perkelt od ribe, najčešće od soma, smuđa ili štuke može biti ljut kao i fiš paprikaš. Nema sumnje da ima i blažih verzija, ali za one koji vole ljuto to je poseban doživljaj.
Za perkelt od ribe trebate kilogram svježeg soma, špek narezan na kockice, 300 grama crvenog luka, tri češnja čenjaka, 40 grama slatke i 40 grama ljute mljevene paprike (količine se mogu smanjivati ako ne podnosite jako ljuto), 40 grama vegete ili nekog drugog povrtnog začina i jedan ljuti feferon. Na zagrijanom ulju popržite špek, izvadite ga pa na toj masnoći dinstajte nasjeckani luk oko 15 minuta, dodajte češnjak, zalijte ribljim temeljcem i dodajte ribu, kuhajte dok se luk ne raskuha, dodavanje vina po volji.
Tagovi: