Kako se suše smokve
Kako se suše smokve na suncu
Suhe smokve su izvrsna poslastica jer sadrže dovoljno šećera kao i svježe smokve, no uz to sadrže i minerale poput kalcija, fosfora, kalija, bakra, magnezija, te vitamina A, B, C i vitamian K. Smokve su izuzetno zdrave bilo da se konzumiraju svježe ili osušene, a suše se zato da bi dulje trajale jer se svježe smokve u roku par dana od potpunog sazrijevanja počinju propadati ili fermentirati zbog šećera koje sadrže.
Smokve koje se pripremaju za sušenje trebaju biti netom ubrane i potpuno bez oštećenja, oštećena smokva ima prodor bakterija i podložna je kvarenju pa se takva smokva ne stavlja za sušenje. Ovisno o vrsti i području gdje rastu smokve se beru od lipnja do listopada, a beru se kada potpuno sazriju. Najbolji način pripreme kako se suše smokve je da se smokve beru je ujutro kada su plodovi suhi i beru se s peteljkom. Smokve se ne slažu jedna na drugu kako se ne bi zgnječile već u široku košaru jedna pored druge. Ono što je važno nakon berbe je da ih se posloži na rešetku najbolje od trstike i do tjedna dana suše na suncu, a plodovi se ne smiju međusobno dodirivati. Tokom tog perioda potrebno ih je jednu po jednu okrenuti, a dobro ih je i pokriti tankom gazom kako muhe ne bi imale pristup smokvama.
Najbolji način kako se suše smokve je da svaku večer unesete smokve u prostoriju koja ima dovoljno zraka, a drugi dan ih ponovo iznesete van. Svakodnevno ih pregledavajte i uklonite one smokve koje su počele proces truljenja. Na kraju se smokve potope u posudu s morskom vodom ili slanom vodom kako bi ih dezinficirali, procijedite ih i nakon toga posušite na suncu još jedan dan.
Kako se suše smokve u pećnici
Kako se suše smokve u pećnici? Kada nemate vremena ili prostora za tradicionalan način sušenja smokvi na suncu, postoji i brži način sušenja smokvi, u pećnici. Ovaj način je povoljan za sušenje manje količine smokvi, no i za ovakav način sušenja smokvi je potrebno nabaviti zdrave plodove smokvi koji su u fazi potpune zrelosti. Nemojte sušiti nezrele plodove jer oni još uvijek u sebi nemaju dovoljnu količinu šećera i bit će vrlo neukusne i tvrde kada ih posušite.
Smokvama nemojte odstranjivati peteljke, a za sušenje u pećnici ih je potrebno zarezati popola i staviti na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Stavit ćete pećnicu na 60 stupnjeva, maksimalno na 70 stupnjeva i uključite opciju pećnice s ventilacijom zraka. Cirkuliranje vrućeg zraka će zapravo sušiti smokve, no taj cijeli postupak će trajati šest sati uz okretanje smokvi kako bi se ravnomjerno sušile. Način kako se suše smokve u pećnici je svakako brži nego tradicionalan način jer traje šest sati što je ipak kraće nego tjedan dana sušenja na suncu. Sličnu funkciju ima i aparat dehidrator koji će osušiti smokve.
Kako se suše smokve uz pomoć sumpora
Postoji i način kako se suše smokve uz pomoć sumpora. Ovom metodom smokve zadržavaju svijetliju boju i ne potamne tokom sušenja, te se uspješno sprečava razvoj plijesni. Ova metoda se najčešće koristi u industrijskim procesima sušenja smokvi kada se smokve suše u proizvodnim pogonima na velikim količinama.
S obzirom na način kako se suše smokve uz pomoć sumpora pomoću sumpornih para u komorama koje su zatvorene potrebno je imati takve aparate što nije uobičajeno za kućnu upotrebu. Da bi se smokve sušile ovom metodom potrebni su kontrolirani uvjeti u kojima će se smokve izlagati sumpornim parama, pa je potrebno da to obavljaju stručno educirani djelatnici. U protivnom bi moglo doći do prevelikih koncentracija sumpornih para ili premalih koncentracija pa smokve ne bi postgle dovoljan stupanj osušenosti i bile bi podložne procesu truljenja u vrlo kratkom periodu. Stoga ovu metodu radije prepustite stručnim proizvođačima koji imaju nadzirane proizvodne procese u kojima suše smokve uz pomoće sumpornih para.
Tagovi: