Kako skuhati grah iz konzerve

Kako skuhati grah iz konzerve

Grah iz konzerve za varivo

Grah je mahunarka koja je izuzetno bogata vlaknima i proteinima, te je vrlo hranjiva namirnica koja je ujedno i zasitna. Ova namirnica blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav ljudskog organizma, smanjuje razinu LDL kolesterola koji je štetan za zdravlje, te smanjuje trigliceride koji su također štetni za zdravlje. Grah iz konzerve je već termički obrađen, pa ga nije potrebno dugo kuhati, već ga je potrebno dobro isprati nakon što se izvadi iz konzerve kako bi se konzervansi isprali.

Varivo od graha se priprema od nekoliko namirnica, uz konzervu graha potreban je jedan luk, po želji može i mrkva ili celer, češnjak, sol, papar, lovorov list, crvena paprika, te konzervans rajčice. Na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk, narezanu mrkvu na kolutiće i kockice celera. Ako stavljate češnjak, njega pržite zadnjeg jer se on vrlo brzo poprži pa bi mogao izgoriti ako ga stavite zajedno sa lukom.

Nakon što povrće malo omekša dodajte grah iz konzerve koji ste ocijedili i prethodno isprali od konzervansa, dodajte začine i kuhajte desetak minuta. U varivo grah možete staviti i narezanu slaninu, špek ili kobasice za menatiji okus variva.

Pečeni grah iz konzerve

Za pečeni grah treba vam grah iz konzerve, malo maslinovog ulja, pola glavice luka, mljeveni jalapeno, rajčica, 2 režnja češnjaka, malo mljevenog kima, malo origana, sok od limete, te sol i papar. Prvo ocijedite grah iz konzerve i isperite ga od konzervansa, te odložite da se ocijedi.

Za to vrijeme nasjeckajte luk na sitne komadiće, stavite ga na ulje u tavicu, dodajte rajčicu, jalapenos, češnjak, kim, origano te podlijete s malo vode i dinstajte dok luk ne omekša. Kada luk omekša dodajte grah i ostavite da zakuha. Maknite s vatre i dodajte sok limete, soli i papra po želji. Ovako pripremljen grah je spreman za obrok i možete ga servirati odmah.

Umjesto da ukuhate grah možete koristiti i pećnicu, te grah staviti na povrće i zapeći u pečnici. Na taj način ćete dobiti hrskavu koricu graha, no pazite da temperatura u pećnici ne bude previsoka i pečenje u pećnici treba kratko trajati kako grah ne bi zagorio.

Grah iz konzerve za salatu

Grah iz konzerve se ože koristiti za glah salatu koja se priprema vrlo jednostavno i brzo, a sastojci koji se dodaju u grah salatu ovise o receptu. Najjednostavniji recept za grah salatu je dodati grahu malo soli, narezati luk na polumjesec, možete dodati malo papra, ali i ne morate, a od začina možete dodati bilo koje začinsko bilje poput peršina, origana, bosiljka, te bučino ili maslinovo ulje te ocat koji i inače koristite, najbolje jabučni ili vinski koji su najzdraviji.

Grah salata se može bazirati i na drugom povrću, ne samo luku, već se mogu koristiti sve vrste zelene salate, rajčica, mrkva, kukuruz, krastavac, paprika, mahune, pečeni ili grilani patliđan.

Probajte kombinirati razne vrste povrća, no imajte na umu da je grah neutralnog okusa pa ga doista možete kombinirati s raznim naminicama. Možete koristiti feta sir, sušene rajčice, masline, kapare, avokado, svježe sireve i još puno drugih namirnica. Grah iz konzerve i kod izrade salate treba isprati od konzervansa i ostaviti da se ocijedi minutu dvije.


Tagovi: