Kako skuhati njoke
Njoki - recept
Njoki su vrsta tradicionalne talijanske tjestenine koja se priprema od krumpira i brašna. Imaju oblik malih, okruglih komadića koji su slični malim kuglicama ili valjcima. Veoma su popularni u Italiji i mnogim drugim dijelovima svijeta, a serviraju se s raznim umacima i dodacima, poput umaka od rajčice, umaka od maslaca i svježeg začinskog bilja, umaka od kiselog vrhnja ili sira. Nastali su u Italiji i vjeruje se da potječu iz regije Lombardija. Početkom 18. stoljeća, krumpir je stigao u Italiju iz Južne Amerike, a ubrzo su talijanski kuhari počeli koristiti krumpir za pripremu tjestenine. Ova promjena u sastojcima dovela je do razvoja njoka. Tradicionalna priprema njoka uključuje kuhanje krumpira, zatim gnječenje i miješanje s brašnom dok se ne formira tijesto koje se reže na male komadiće. Tijesto se oblikuje u karakteristične oblike njoka prije nego što se kuhaju u vreloj vodi. Nakon kuhanja, njoki se obično preliju umakom po izboru. Tradicionalno se rade od krumpira i brašna, a u nastavku članka slijedi recept kako ih možete sami kod kuće pripremiti.
Njoki - sastojci
Kako biste mogli pripremiti njoke, biti će Vam potrebni određeni sastojci. Njoki se lako pripremaju, te sve sastojke već imate kod kuće. Od sastojaka za njoki će Vam trebati jedan kilogram krumpira koji je lagano prašnjavi i star, 300 grama oštrog brašna, jedna žlicica soli, dvije žlice maslaca te 2 jaja. Krumpir kuhajte s korom dok potpuno ne omekša. Nakon kuhanja, ostavite ga da se malo ohladi, a zatim ga ogulite. Idealno je koristiti gnječilicu za krumpir koja stvara niti ili špagete od krumpira, jer će to rezultirati mekšim njokima. Ako koristite gnječilicu za pire, pazite da ne pretjerate s gnječenjem kako biste zadržali zračnost njoka. Postavite ga na plitki tanjur kako biste omogućili brže hlađenje jer to pomaže u smanjenju količine brašna koju krumpir apsorbira tijekom pripreme. Stavite ohlađeni krumpir u zdjelu ili na dasku za gnječenje te ga oblikujte u krug s rupom u sredini. U tu rupu dodajte jaja, maslac narezan na kockice i sol.
Njoki - priprema
Zatim, rukom posipajte polovinu količine brašna zajedno s ostalim sastojcima preko krumpira. Počnite mijesiti tijesto postupno dodajući brašno. Cilj je dobiti glatko i mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Kada se više ne lijepi za prste, prestanite mijesiti jer dugotrajno mijesanje rezultira tvrdim njokima. Posipajte radnu površinu s brašnom, podijelite tijesto na manje dijelove i oblikujte zmije. Režite ih na komadiće željene dužine, obično debljine od otprilike 1,5 cm i dužine oko 2 cm. Njoke kuhajte u velikom loncu s dobro posoljenom vodom. Nemojte ih gurati u premali lonac jer bi se voda mogla rashladiti, a njoki raspasti. Kuhajte ih otprilike 2 minute i kad isplivaju na površinu, spremni su. Odmah nakon kuhanja, ocijedite njoke, ali zadržite malo vode od kuhanja za dodavanje u umak. Ne ostavljajte ih dugo u cjedilu kako se ne bi zalijepili. Umjesto toga, dodajte ih odmah u umak, promiješajte i poslužite dok su još vrući. Ostali njoki koji se ne budu koristili odmah, trebate ih zamrznuti. Postavite ih na ravnu podlogu u zamrzivaču, a nakon što se smrznu, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje. Kad Vam zatrebaju, izvadite ih iz zamrzivača, kratko pustite da se odmrznu i skuhajte ih prema uputama.
Tagovi: