Kako skuhati proso
Kako se kuha proso?
Proso se opisuje kao drevna žitarica koja je danas popularna radi svoje velike hranjive vrijednosti te zdravstvene koristi. Ova žitarica je veoma bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a njena lakoća te neutralni okus čine ju izvrsnim sastojkom. Kako se kuha proso? Da bi uživali u kaši od prosa, prvo morate ovu žitaricu dobro oprati prije kuhanja. Nakon pranja, stavlja se u cjediljku i ispire hladnom vodom dok voda koja otječe ne postane bistra.
Ovaj korak je veoma važan jer se tako uklanja gorčina koja je prisutna na samoj ljusci. Nakon procesa pranja, cijedi se kako bi se eliminirao višak vode. Za klasičnu kašu, potrebna vam je 1 šalica žitarica i dvije šalice vode. Stavite vodu u lonac i čekajte dok ne zavrije. Sada stavite ovu opranu žitaricu i smanjite vatru da se kuha na srednjoj jačini. Pokrijte lonac i kuhajte do 20 minuta ili dok ne omekša. Povremeno provjerite kako se kuha i da li treba dodatno staviti vode. Kada je kaša gotova, ona se sklanja s vatre i ostavlja se da stoji nekoliko minuta prije posluživanja. Začinite po vlastitom ukusu i uživajte u ovome zdravom obroku.
Recept za kuhanje proso kaše
Ova zdrava te hranjiva žitarica lako se priprema, i može se jesti samostalno kao kaša ili kao dodatak uz druga jela. U nastavku su navedeni određeni savjeti i recept koji će vam olakšati kuhanje proso kaše: Prije pripreme potrebno je dobro oprati namirnicu kako bi se uklonile dodatne nečistoće. Omjer vode kao i prosa je 2: 1, za svaku šalicu prosa koristite dvije šalice vode. Vodu stavite da prokuha, i tek onda dodajte proso koji će lagano krenuti upijati vodu.
Kuhanje inače traje do 20 minuta, no potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti kašu kako se ona ne bi zalijepila na dno posude. Kada je kuhana, kaša se cijedi. Recepti za pripremu prosa: Kaša - U posudu stavite 1 šalicu očišćenog prosa i 2 šalice vode. Kuhajte do 20 minuta ili dok sva voda ne ispari. Kada je kuhano, po želji dodajte suho voće, orašaste plodove ili preljeve. Imajte na umu da se razne vrste prosa kuhaju drugačije, općenito, vrijeme kuhanja ne smije iznositi više od 30 minuta.
Kako se poslužuje proso?
Može se poslužiti samostalno, ili kao prilog drugim jelima. Ukoliko se konzumira samostalno, u kašu je poželjno dodati maslac i mlijeko kako bi bila kremastija. Proso se može poslužiti bez začina, ili uz začine i razne dodatke. Proso se može poslužiti sa voćem, povrćem, u slatkoj ili slanoj varijanti - ovisno o ukusu. Evo nekoliko ideja za serviranje kaše: Kao voćna poslastica - Umiješajte u kašu razno voće koje će dati dodatnu svježinu. Puding - Prilikom kuhanja u kašu dodajte više mlijeka i kuhajte dok ona ne postane gusta. Poslužite ohlađeno uz preljev.
Slani dodatak - Ako ste fan slanog, tada u pripremljenu kašu možete nasjeckati svježu ili sušenu papriku, peršin ili celer i pomiješati. Tostirani oblik - Smjesu koju ste dobili možete oblikovati i lagano popržiti na tavi kako bi bio hrskav. Kockice u juhi - Kašu također prepržite, narežete na malene kockice i stavite u juhu po želji. Salata - Gore navedene prepržene kockice također možete dodati u omiljenu salatu. Dodatak Smoothijeju - Kašu stavite u blender uz omiljeno voće i mliječne proizvode.
Tagovi: