Kako sušiti bilje
Sve više ljudi sami beru i suše ljekovito bilje
Između kupljenih biljnih čajeva kupljenih kod travara, u apoteci ili supermarketu i pravih domaćih čajeva je ogromna razlika, isto vrijedi i za začinske biljke. Zato sve više ljudi sami beru i suše ljekovito bilje, kao i ono začinsko ili određene biljke uzgajaju za vlastite potrebe. Boravak u prirodi na čistom zraku će biti dodatni užitak, Ako ne raspoznajete dobro biljke priključite se nekoj botaničkoj sekciji koje imaju sva planinarska društva ili iskusnom travaru ili travarki.
Od educiranih ljudi ćete naučiti sve korisne značajke za bilje koje vas zanima, od kojih se bere list, cvijet, korijen, kora ili cijela biljka i kada. Naučit ćete i koje biljke brati u koje doba dana i koje doba godine. Listovi imaju najviše ljekovitih supstanci u sebi prije cvatnje, iznimno se mogu brati i pupoljci, uglavnom se beru rascvjetali cvjetovi, plodovi i sjemenke se beru kada su potpuno sazreli, korijenje ljekovitih biljaka se skuplja u kasnu jesen ili u ranu jesen na kraju ili početku vegetacije biljaka.
Kako se pravilno suši ljekovito i začinsko bilje
Samo pravilnim sušenjem ubranog bilja možemo sačuvati sve njegova ljekovita i aromatčna svojstva koja će vas krijepiti sve dok ga ne potrošite. Naravno da trebate na pravila način i čuvati osušene biljke, to mogu biti staklene tegle sa zatvaračem na navoj, u tamnoj i suhoj, ali prozračnoj prostoriji. Papirnate ili platnene vrećice su za kratkotrajnu pohranu, jer mogu navući vlagu iz zraka. Morati znati kako se pravilno suši ljekovito i začinsko bilje na prirodan način.
Idealne temperature sušenja za vaše ubrano bilje su između 40 - 60°C, u sjeni i na prozračnom mjestu, rahlo rasprostrto ili obješeno u svežnjevima ovisno o vrsti bilja. Rasprostrte biljke ponekada treba promiješati i okretati na podlozi na kojoj se suši, mrežice za sita su odlična podloga za sušenje, jer kod njih zrak struji svuda oko biljke i suši ih i odozdo, pa ga rjeđe morate kontrolirati. Jasno, možete sušiti i u etažerima kada morate osušiti veće količine bilja.
Ako živite u okolišu s mnogo vlage u zraku bilje sušite drugačije
Ubrane biljke treba odmah početi sušiti da ne propadnu, ako ih sušite u svežnjevima omotajte je slojem gaze da ih zaštitite od prašine, drugih nečistoća i nametnika. Ako živite u okolišu sa mnogo vlage u zraku bilje sušite drugačije, jer vlaga usporava sušenje, a ponekad ga i onemogućava, pa istrune. Sušenje bilja u pećnici je dobra alternativa, ali neka to bude na nižim temperaturama, do 37°C, s poluotvorenom pećnicom da para iz biljaka izlazi van.
Dehidrator ili kućni etažer (više nisu tao skupi) je najkomotniji kućni način sušenja ljekovitog i začinskog bilja ako dobro podesite termostat. Vodite računa da kora, list, cvijet, stapke i korijen trebaju različito vrijeme sušenja pa ih nemojte sušiti zajedno. Kod sušenja plodova pazite da ih ne skuhate ili ispečete, neka prvo prirodno povenu uz stalnu provjeru i odstranjivanje plodova koji su se počeli kvariti i tek kada povenu ih sušite na neki od predloženih načina. Nemojte pokušavati sušiti bilje u mikrovalnoj pećnici.
Tagovi: