Kako ukloniti mrlje od čokolade – Čišćenje mrlja od čokolade

Kako ukloniti mrlje od čokolade - Čišćenje mrlja od čokolade

Mrlje od čokolade je najbolje uklanjati dok su svježe

Ako imate djecu s čokoladnim mrljama ćete se sralno susretati, iako se i odraslima omaknu te smeđe mrlje, bilo od tečne čokolade ili one koje poskrivćki grickate poput kradljivaca sreće. Čokoladu nerijetko i naziva sltko-gorki grijeh, a mrlje od čokolade je najbolje uklanjati dok su svježe, jer ako dopustite da se srvrdne, skori i osuši te smeđe mrlje ćete puno duže uklanjati, odnosno više puta ponavljati postupak čišćenja, a možda će vam trebati i neka jača sredstva za čišćenje.

Mrlje od čokolade možete uklanjati različitim sredstvima od kojih većinu već imate u kućanstvu. Svako dobro vođeno kućanstvo ima neko univerzalno sredstvo za uklanjanje mrlja, limunov sok, tekući deterdžent za suđe, alkoholni, takozvani bijeli ocat, tekući deterdžent za rublje, sodu bikarbonu, kalodont, krpice za čišćenje ili spužve sa mekanom i grubom stranom i toplu i hladnu vodu, a ako su mrlje uporne, možete nabaviti i peroksid. Mala napomena, možete koristiti i deterdžente za suđe i rublje u tabletama umjesto tekućih deterdženata.

Neki savjetuju uklanjati mrlje od čokolade u toploj, neki u hladnoj vodi

Riješimo odmah na početku dilemu oko tople i hladne vode, jer neki savjetuju uklanjati mrlje od čokolade u toploj, neki u hladnoj vodi, pa to ljude zbunjuje. Svaka čokolada sadrži određeni postotak masnoća, a one se ipak otapaju u toploj vodi. Ako mrlje uklanjate samo limunovim sokom ili bijelim octom, natopite obje strane zamrljanih mjesta, ostavite oko 10 minuta natopljeno, istrljajte čistom krpicom ili spužvicom, isperite mlakom vodom, ako je mrlja još vidljiva, ponovite postupak.

Mrlje od čokolade namažite kalodontom s obje strane zamrljanog mjesta, na to utrljajte dosu bikarbonu, nakon 10 minuta dobro istrljajte krpicom, isperite mlakom vodom i ako treba ponovite postupak. Možete i u malo mlake vode razmutiti zdrobljene tablete za perilicu rublja ili suđa i dobivenom pastom snažno istrljati obje strane, nakon 10 minuta isperite toplom vodom, obično ne treba ponavljati postupak, zatim odjeću operite u stroju za rublje i to tako da prođe sve cikluse pranja i sva ispiranja.

Mrlje od čokolade, mlijeko, kućne otopine i peroksid

Natapanje smeđih čokoladnih mrlja u mlijeku, ispiranje toplom vodom, zatim namakanje u mlakoj vodi i deterdžentu za suđe ili rublje (sve po 10 minuta) ispiranje i nakon toga normalno pranje u perilici za rublje uklanjaju svaki trag. Mrlje od čokolade, mlijeko, kućne otopine i peroksid, sve su to dobri načini, ali morate paziti da ako koristite peroksid, to mora biti uranjanje mrlje tek na jednu minutu, nako toga ispiranje i tek onda redovno pranje u perilici rublja.

Ako za mrlje od čokolade koristite otopine jedne žlice deterdženta za suđe i li rublje u 2 - 3 šalice tople vode, neka mrlja bude uronjena 10 - 15 minuta, isperite je i onda operite u perilici rublja. Ako koristite ocat ili limunov sok, ne smijete koristiti peroksid, nemojte koristiti izbjeljivače s alkoholom, limunskom kiselinom, niti sa octom, ako koristite izbjeljivače koristite ih samo s običnom vodom. Soda bikarbona sa octom također nije dobra kombinacija.


Tagovi: