Kestenpire, kesten pire ili kesten-pire?

Kestenpire, kesten pire ili kesten-pire?

Kesten-pire je jedna od najomiljenijih slastica u jesensko-zimskom periodu. Priprema se od kestena koji se oguli, skuha i zatim gnječi dok se ne dobije glatka masa. U tu masu se dodaju razni začini i sladila poput šećera, meda ili javorovog sirupa. Kesten-pire se može jesti samostalno ili kao prilog uz razne slastice poput kolača, palačinki ili sladoleda.Ova slastica ima dugu povijest i tradiciju u mnogim europskim zemljama, posebno u Francuskoj i Italiji gdje se priprema već stoljećima. U Hrvatskoj je također popularna, posebno u kontinentalnom dijelu zemlje gdje se kesteni tradicionalno beru u jesen.Postoji nekoliko načina pripreme kesten-pirea, ali najčešće se radi na tradicionalan način – kesteni se kuhaju u vodi, a zatim se ogule i gnječe dok se ne dobije glatka masa.

U tu masu se dodaju sladila i začini po želji, a pire se zatim može poslužiti topao ili hladan.Kesten-pire je ne samo ukusan, već i nutritivan obrok. Kesten je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija i željeza. Ova slastica također sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i štite tijelo od raznih bolesti.Ukratko, kesten-pire je slastica koja se sastoji od obrađenog kestena i raznih sladila i začina. Pravilno se piše kesten-pire, a može se jesti samostalno ili kao prilog uz razne slastice. Ova slastica ima dugu tradiciju u mnogim europskim zemljama i nutritivno je vrijedan obrok.