Koji je krumpir za kuhanje

Koji je krumpir za kuhanje

Koji je krumpir za kuhanje najbolji

Koju sortu krumpira odabrati? Koji je krumpir za kuhanje dobar, mladi ili stari? U svijetu postoji nekoliko stotina različitih sorti krumpira, od kojih svaka ima jedinstvene karakteristike, kao što su glatka ili hrapava kora, veličina, boja poput žute, smeđe, ljubičaste i različit sadržaj škroba. Sva ova svojstva i karakteristike krumpira utječu na odabir za kulinarsku pripremu. Kada je riječ o upotrebi, krompir možemo koristiti kao pržen, pečen, kuhan itd. Bitno je da krumpir za kuhanje bude mekan, ali istovremeno kompaktan, kako se ne bi raspao prilikom rezanja. Razlog zašto je glavna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta je taj što je to svestrana hrana koja se može napraviti na različite načine, a uz to je i isplativa. Neke od zdravstvenih dobrobiti krumpira su da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dobar je izvor vitamina C, kalija i vlakana. Također ima mikronutrijente kao i visok sadržaj proteina, sadrži umjerenu količinu željeza, osigurava vitamin B1, vitamin B3 i vitamin B6, minerale kao što su fosfor, magnezij, folat i riboflavin.

Crveni ili žuti krumpir za kuhanje

Krumpir je dobar izvor kalorija i namirnica koja ima niz prednosti, među kojima su njegova nutritivna vrijednost, raznolikost oblika konzumacije i raznolikost sorti koje se uzgajaju. Sorte krumpira s glatkom korom, žute ili bijele boje imaju složeniji okus, kao i visok udio škroba, što ih čini idealnim za pirjanje jer zgušnjavaju umake i bolje upijaju okuse. Žuti krumpir za kuhanje bolji je i za izradu krema i pirea. Ako ste u dilemi koji je krumpir za kuhanje najbolji, odaberite čvrsti koji ne puca tijekom kuhanja. Vrlo je važno, ako se sami kuhaju, ne guliti ih kako bi zadržali sav okus i hranjivu vrijednost. Potrebno je samo dodati sol kako bi ostali cijeli i čvrsti. Inače, kuhani krumpir često se koristi u pripremi raznih jela ili kao dodatak jelima od mesa, raznim vrstama ribe i kod pripreme povrća. Kuhani krumpir je također uobičajeno koristiti u salatama, jer se jako dobro slaže sa gotovo svim sastojcima povrća, mesom ili morskim plodovima, jajima itd.

Zašto je žuti krumpir za kuhanje bolji

Zašto je žuti krumpir za kuhanje bolji? Ako ste odlučili pripremiti pire krumpir, potrebna vam je brašnasta sorta krumpira, ranog ili kasnog, s velikom količinom škroba. Želite li dobiti drugačiju boju pirea, odaberite ljubičastu varijantu Vitelotte koja je idealna. Za kuhanje uvijek birajte žuti krumpir koji je u dobrom stanju, bez mrlja, izbočina ili bilo kakvog klijanja. Posebno je važno da nema zelenih mrlja, jer sadrže otrovne tvari za tijelo. Upotreba krumpira kreće se od pripreme običnih jela za pojedince ili obitelji do ekskluzivnih jela u najelegantnijim društvenim skupinama. Također su izvrstan dodatak svečanim jelovnicima jer mogu ukrasiti glavno jelo. Uvijek ih je zabavno rezati i kuhati a da zadrže svoj oblik, to je umjetnost sama po sebi. Pravi kuhinjski pribor kao i poznavanje pravilne tehnike također su važni kad se priprema krumpir za kuhanje. Kreativnost je uvijek dobrodošla kada je krumpir u pitanju zbog njegove sorte. Stoga oslobodite svoju kreativnost i dopustite joj da zablista u pripremi boljih jela od krumpira.


Tagovi: