Koji je med najbolji za jetru

Koji je med najbolji za jetru

Med je namirnica koja regenerira stanice jetre

Među najčešćim problemima koji se javljaju na zdravstvenom planu, ako ne vodimo računa o prehrani, vezani su za rad srca, jetre i mozga. Kada je jetra u pitanju, to je jedinstven organ koji obavlja brojne funkcije u našem tijelu. Iako ovaj organ ima veliku otpornost, te se njegove stanice mogu same obnavljati, unos štetne i nezdrave hrane utječe na njegov pravilan rad. Kao glavni filter ljudskog tijela, jetra pomaže u uklanjanju svih nepotrebnih toksina i drugih štetnih tvari. Kada je oštećena funkcija jetre, tada pati cijelo tijelo. Jedan od vrlo čestih problema koji se javlja je masna jetra. Karakterizira ga nakupljanje masti u ovom organu i povezuje se s viškom tjelesne težine. Procjenjuje se da oko 30% svjetske populacije ima masnu jetru. Upala koja se javlja u jetri može razviti fibrozu i uzrokovati kronično oštećenje jetre, što nam govori koliki je njen utjecaj na zdravlje. Promjenom načina života i učinkovitom detoksikacijom jetra se može obnoviti. S tim u vezi, konzumacija određenih namirnica ima izravan učinak na organe. Posebno su povrće, voće i med korisni za zdravlje jetre. Med je dragocjena namirnica koja je korisna za jačanje organizma, izbacivanje toksina iz organizma, otklanjanje želučanih tegoba i za liječenje mnogih bolesti.

Med za oštećenu jetru

Kako se prehrana modernog čovjeka temelji na namirnicama koje sadrže niz štetnih tvari, poput ugljikohidrata, transmasti, umjetnih boja, gaziranih pića, alkohola i slično, to uvelike otežava rad jetre. S obzirom na navedeno, važno je shvatiti da poboljšanom prehranom možemo spriječiti nakupljanje mnogih pratećih bolesti. U ovom konkretnom slučaju, postoji jedna namirnica koja može pridonijeti pravilnom radu jetre. Riječ je o medu. Konzumacija meda, prirodne i zdrave namirnice, vrlo je važna za dobro zdravlje jetre. Med je prirodni proizvod koji se preporuča dodavati u prehranu, ne samo radi prevencije masne jetre, već i radi poboljšanja našeg zdravlja općenito. Med osigurava esencijalne aminokiseline, polifenole, enzime, organske kiseline, folnu kiselinu, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, željezo, jod, cink), vitamin C, B1, B2, B3 i B5. Razna istraživanja pokazuju da konzumacija meda pomaže u smanjenju razine masti u jetri. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u medu bore se protiv slobodnih radikala koji utječu na jetru.

Koji je med najbolji za jetru

Kao vrsta prirodnog zaslađivača, ova namirnica je bogat izvor nutrijenata. Ima vrlo važnu ulogu u prehrani beba i djece. Ako ste u dilemi koji je med najbolji za jetru, prema mišljenju stručnjaka to je med od kestena. Ističe se svojom ljekovitošću. Prepoznatljive konzistencije, tamne boje, jedinstvenog mirisa i arome, bogatog antioksidansima i antimikrobnim svojstvima. Smatra se jednim od najbogatijih minerala, karakteriziraju ga protuupalna i antioksidativna svojstva. Ima značajnu ulogu u zdravlju jetre i općem blagostanju, pomaže u smanjenju razine masti u jetri, što potvrđuju i novija istraživanja. Bogat je antioksidansima koji imaju važnu ulogu u zaštiti od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica. Antioksidansi prisutni u medu od kestena, poput flavonoida i fenolne kiseline, neutraliziraju slobodne radikale, što pomaže u prevenciji kroničnih bolesti jetre. Osim toga, ovaj prirodni zaslađivač sadrži neprobavljiva vlakna koja utječu na rast korisnih crijevnih bakterija. Poznato je da zdrava crijevna mikroflora ne utječe samo na probavu već i na dobro zdravlje jetre. Konzumacija jedne žličice meda od kestena jednaka je uzimanju četiri žličice običnog meda. Treba ga uzimati u odgovarajućim dozama.


Tagovi: