Koliko dugo meso smije biti zamrznuto? Postoji jasno pravilo do kada ga treba iskoristiti, a rok trajanja zavisi i od vrste mesa
Meso ima rok trajanja u zamrzivaču
Ljudi su svejedi te mnogi ljudi često u svoju prehranu uključuju razne proizvode od mesa, kao i samo meso. Neki meso kupuju svježe pa se odlučuju isto zamrznuti, dok neki kupuju već otprije zapakirano i zamrznuto te ga odleđuju kada im je potrebno za pripremu nekog jela. I dok zamrznute namirnice mogu potrajati poprilično, važno je znati da svaka namirnica što uključuje i mesne prerađevine ima različit vremenski rok trajanja. Također, ovisi i o samoj vrsti kao i o tome na kojoj se temperaturi čuva. Osim o vrsti, ovisi i o tome koji je dio određene životinje u pitanju. Stručnjaci kažu da u zamrzivaču najdulje može stajati piletina i puretina, odnosno, perad. Taj se vremenski period doduše odnosi na cijelu perad, a ne na komade mesa. Prsa, batci, zabatci i krila imaju različit rok trajanja kada su zamrznuti pa tako vrijeme za navedene dijelove peradi iznosi 9 mjeseci kao krajnji rok.
Meso traje ovisno o vrsti i obliku
Teletina, janjetina i svinjetina imaju kraći rok trajanja nego što je to slučaj s peradi. Navedeno meso sličnije je teksture nego što je to slučaj s peradi pa je tako njihov rok trajanja u zamrzivaču drugačiji i kraći od peradi. Navedeno meso poželjno je potrošiti unutar 6 mjeseci od zamrzavanja, no kada je god to moguće, napravite to u kraćem roku. Iako se teletina, janjetina i svinjetina mogu koristiti do 6 mjeseci od rok zamrzavanja, ukoliko ih sameljete, u mljevenom obliku je rok trajanja tri do četiri mjeseca, no poželjno je iskoristiti ga što je ranije moguće. Kada je u pitanju riba, morski plodovi i slično, rok trajanja je daleko kraći i radi se o svega 2 do 3 mjeseca jer je tekstura tog mesa sasvim drugačija od ranije navedenih. Iako neki ribu i morske plodove ne smatraju mesnim jelima, oni se generalno svrstavaju u tu kategoriju, bar kada je u pitanju čuvanje hrane.
Meso može biti zamrznuto do godinu dana
Većina mesa koje se kupuje u trgovačkim centrima rijetko je skroz svježe te stoga ne možete biti u potpunosti sigurno koliko ono još može stajati prije nego što se iskoristi. Stoga je uvijek dobro meso iskoristiti u što je kraćem roku moguće. No, isto tako je važno znati da industrijske škrinje i ledenice postižu mnogo niže temperature nego što je to slučaj u komercijalnim škrinjama koje većina nas ima u svojim domovima te je stoga rok trajanja mesa mnogo duži nego što to mislimo jer izrazito nisko temperature onemogućavaju rast i razvoj mikroorganizama. Meso je prilikom spremanja također potrebno dobro izolirati i zapakirati kako bi smanjili mogućnost odleđivanja, no isto tako kako bi izbjegli takozvane opekline od škrinje. Naime, ukoliko je produkt dođe u direktni doticaj sa škrinjom, mogu se pojaviti promjene na samom mesu koje podsjećaju na svojevrsne opekline, što ga čini neupotrebljivim i potrebno je riješiti ga se.
Tagovi: