Koliko se kuha sarma
Što je sarma?
Sarma je tradicionalno jelo koje potječe iz jugoistočne Europe, a posebno je popularno u zemljama kao što su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Radi se o jelu koje se najčešće priprema tijekom hladnijih mjeseci i predstavlja jedno od omiljenih jela u obiteljskim okupljanjima i svečanostima. Sarma se priprema od kiselog kupusa ili vinove loze, mljevenog mesa, riže i začina. Prvo, listovi kiselog kupusa se odvajaju i pripremaju za punjenje. Mljeveno meso se miješa s rižom, lukom i začinima poput soli, papra i vegete. Ovaj nadjev se potom umata u listove kiselog kupusa. Zatim se složene sarme stavljaju u lonac jedan do drugoga. Prije kuhanja, sarme se prelijevaju umakom od rajčice, dodajući dodatnu aromu i bogatstvo jelu. Kuha se na laganoj vatri, obično nekoliko sati, dok listovi kupusa postanu mekani, a svi sastojci sjedine svoje arome. Jelo je gotovo kada je riža skuhana, a sarme su postale sočne i ukusne.
Kako je nastala sarma?
Nastanak sarme povezan je s dugom tradicijom kulinarstva u jugoistočnoj Europi, posebno u zemljama bivše Jugoslavije, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Izvorni oblik sarme, odnosno jela u kojem se koristi list kiselog kupusa za omatanje nadjeva od mesa i riže, ima dugu povijest i evoluirao je kroz različite kulture i vremenska razdoblja. Jedna od teorija o nastanku sarme povezana je s vremenima Rimskog Carstva. Smatra se da su Rimljani donijeli kiseli kupus u ove krajeve, a lokalno stanovništvo je počelo koristiti ovu namirnicu u svoju prehranu. Tijekom vremena, razvile su se različite verzije jela u kojem se koristi kiseli kupus. U srednjem vijeku, u toj regiji su se razvile različite kulinarske tehnike koje su rezultirale poznatim jelima poput sarme. Kombiniranje različitih sastojaka i tradicionalnih metoda kuhanja dovelo je do stvaranja jela koja su postala prepoznatljiva kao sarma. Nadalje, sarma je postala popularna u različitim regijama, a lokalni sastojci i začini dodavani su prema osobnim preferencijama i dostupnosti namirnica. Svaka obitelj i regija razvila je svoj jedinstveni recept za sarmu, čime je jelo postalo neizostavan dio kulturne baštine.
Kako se kuha sarma?
Priprema i kuhanje sarme može biti malo kompleksno, ali rezultat je vrijedan truda. Od sastojaka će vam trebati jedna glavica kiselog kupusa ili vinove loze, mljeveno meso, jedna šalica riže, 2 do 3 komada nasjeckanog luka, umak od rajčice, lovorov list, vegeta, sol i papar te voda ili temeljac. Odvojite listove kiselog kupusa i operite ih kako biste uklonili višak soli. Ako su listovi previše kiseli, možete ih kratko blanširati u vrućoj vodi. Pomiješajte mljeveno meso, rižu, sitno nasjeckan luk, sol, papar i druge začine po ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke. Na svaki list kiselog kupusa stavite malo nadjeva i umotajte ga u obliku sarme. Savijajte krajeve prema unutra kako biste spriječili da se nadjev raspadne tijekom kuhanja. Složite umotane sarme jednu do druge u dublji lonac. Prelijte sarme umakom od rajčice. Dodajte lovorov list i zalijte vodom ili temeljcem dok sarme nisu potpuno prekrivene tekućinom. Pokrijte lonac i pustite da se sarme kuhaju na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata. Što se duže kuhaju, to će biti ukusnije. Sarma je najbolja kada se posluži toplo. Može se sarma poslužiti samostalno ili sa prilogom poput pire krumpira.
Tagovi: