Koliko suhih marelica dnevno
Da li su suhe marelice dobre za zdravlje?
Suho voće često se opisuje kao zdrav, jednostavan te praktičan snack koji sadrži puno vitamina i hranjivih tvari. Suhe marelice su mnogima najomiljenije suho voće, one su izvrstan izvor vitamina kao i vlakana. Odličan su izbor za sve one koji žele jesti voće, no nemaju naviku kupnje i održavanja svježeg voća. Suho voće je po mnogima bolji izbor, jer koncentracija hranjivih stvari raste dvostruko, što znači da dobivamo veću hranidbenu vrijednost u namirnici. Da li su suhe marelice dobre za zdravlje? Osušene marelice sadrže veliku količinu hranjivih tvari kao i nutrijenata koji pridonose očuvanju sveukupnog zdravlja.
One su bogate vitaminima, folnom kiselinom, željezom, kalijem, cinkom i magnezijem kao i zdravim ugljikohidratima. Osim navedenog, bogate su energijom radi velike količine beta karotena. Mnoga istraživanja pokazuju kako su marelice zahvaljujući postotku folne kiseline poželjno voće za konzumaciju ako želimo održati zdravi rad mozga. Isto tako, marelica kao voće može nam pomoći u uklanjanju grlobolje, umora, poteškoća kod koncentracije, regulacije krvnog tlaka. Konzumiramo li ih suhe, one će pomoći u ravnoteži probavnog sustava i u topljenju viška kilograma. Marelica sadrži i velike količine A vitamina koji je snažan antioksidans koji štiti od degenerativnih poremećaja. Sadrži i vitamine iz B skupine kao i C vitamin.
Zašto bi trebali jesti suhe marelice?
Redovitom konzumacijom suhih marelica ostvarujemo sljedeće dobrobiti za organizam: Unos kalija - Suhe marelice opskrbit će naše tijelo s dovoljnom količinom kalija koji pomaže u održavanju tjelesnih funkcija. U primjeru, ne možemo izgraditi mišiće ako ne unosimo dovoljno kalija u organizam. Povećava hemoglobine - Kada osoba ima nisku razinu hemoglobina ona može patiti od anemije. Dobra i uravnotežena prehrana pruža dovoljan unos minerala kao bakar i željezo, a upravo ovi minerali potiču proizvodnju hemoglobina.
Konzumacijom suhih marelica možemo povećati proizvodnju hemoglobina. Sadrže vitamin K - Navedeni vitamin je uključen u proces zgrušavanja krvi kako bi se spriječilo krvarenje. Suhe marelice bogate su navedenim vitaminom. Reguliraju krvni tlak - Osušene marelice sadrže puno kalija, što doprinosi smanjenju krvnoga tlaka. Studije pokazuju kako je kalij veoma koristan za liječenje srčanih bolesti, osobito ako dolazi iz prirodnih izbora. Sprječavaju upalu - Uvrštavanjem suhih marelica u svakodnevnu prehranu dobivamo prirodno protuupalno sredstvo koje ne šteti tijelu.
Kako se jedu suhe marelice?
Prije konzumacije, suhe marelice bi se trebale oprati i po želji malo natopiti kako bi bile lakše za konzumaciju. Mogu se konzumirati samostalno ili kao dodatak raznim jelima. On njih se također može raditi žele, kompot, nadjevi za torte, slatki deserti, kolači. Savršeno se slažu uz brojna mesna jela, daju posebnu aromu kao i poseban kiselo slatki okus. Koliko možete pojesti na dnevnoj bazi? Preporučeni dnevni unos je do 100 grama.
Ne preporučuje se veća doza kako ne bi izazvali želučane smetnje, nelagodu u trbuhu ili probavne smetnje. Kada ih je najbolje jesti? Suhe marelice možete jesti bilo kada. Ipak, preporučuje se da se one ne konzumiraju noću jer su ipak dosta kalorične i bogate su ugljikohidratima. Samostalno, u jelima, kao začin - osušene marelice se mogu iskoristiti po vašoj želji. Nakon otvaranja i korištenja poželjno je da se one drže u suhoj, tamnoj te hladnoj prostoriji ili u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
Tagovi: