Kopriva – biljka koja povoljno utječe na normalan razvitak i sastav krvi

Kopriva – biljka koja povoljno utječe na normalan razvitak i sastav krvi

Da kopriva toliko ne žari i peče životinje bi je istrijebile

O koprivinoj rasprostranjenosti po cijeloj planeti još nije sve rečeno, njezinu ljekovitost poznaju ljudi, ali čini se i životinje i da kopriva toliko ne žari i peče životinje bi je odavno istrijebile sa lica zemlje upravo zbog njezine ljekovitosti. U narodnoj medicini se žara koristi za mnoge bolesti, najčešće kod anemije ili kod unutarnjih krvarenja, ali se koristi i za ljudsku ishranu ili samo prokuhanu i zasutu mekinjama je ljudi stoljećima koriste i kao hranu za životinje.

Kopriva u svježem stanju se priprema kao sok koji može zaustaviti krvarenje iz nosa, tinkture od koprive smiruju krvarenja maternice, bubrega, mokraćnog mjehura. Ima oko 50 različitih vrsta koprive, no, samo se dvijema od njih pripisuju nevjerojatnaljekovita svojstva, velikoj i maloj koprivi. Pripravci od koprive se naročito preporučuju osobama koje imaju manjak željeza u krvi, no ona je prava riznica i drugih minerala, kalcija, magnezija, kalija, fosfora, magana, bora, natrija, provitamina A i vitamina B2, C i K.

Višak ubranih kopriva možete zamrznuti kao špinat

Jela od koprive su i ljekovito i energetski snažnija od kulitivirane blitve i špinata, ali ni u jednom trgovačkom centru uz zaleđeni špinat nećemo naći zaleđenu koprivu iako je to praktično besplatna hrana i funkcinira kao prava hrana kao lijek. To znači da višak ubranih kopriva možete zamrznuti kao špinat i koristiti ga za hranu ili ljekovite pripravke kada vam zatreba. Sve ljekovite pripravke možete pripremati od svježe, suhe ili zamrznute koprive u bilo koje doba godine.

Travari kažu da se kopriva treba brati prije cvatnje, no, istina je da se ona može brati uvijek, samo zaštitite ruke rukavicama jer ona stvarno žari. A zbog efekta žarenja je reumatičari stoljećima koriste protiv bolova, iako je nejasno da li njezine žareće dlačice umrtvljuju živčane završetke i tako umanjuju reumatsku bol ili je djelovanje možda i drugačije. I još kažu travari "koliko žara žari, toliko krv čini protočnom" (pročišćenom), zdravijom, i otpornijom na sve što donosi krvne bolesti.

Kada toksini prodru u krvotok treba vam kopriva

Kod koprive su korisni svi dijelovi biljke, list, stabljika, cvijet i korijen i sve se koristi u ljekovite svrhe, list za hranu i čajeve, cijela biljka u proizvodnji šampona i pripravaka za tdravu kosu i vlasište. Kada toksini prodru u krvotok treba vam kopriva, ona će nježno pročistiti krv i svojom diuretičkom sposobnošću će sve izbaciti iz tijela. A to znači da će pročišćavajuće djelovati na crvena krvna zrnca, koštanu srž, bubrege, jetru, gušteraču, kožu.

Kopriva pomaže kod gihta, reumatoidnog artritisa, bronhitisa, iskašljavanja, urinarnih infekcija, kožnih infekcija, probavnih tegoba, alergija, problema s gušteračom (važno za dijabetičare), ateroskleoze jer pospješuje cirkulaciju krvi, jača imunitet u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih bolesti. Kako koprivom popravljate krvnu sliku, tako nova, svježa krv popravlja sve organe do kojih dođe. Posebne koristi od koprive imaju muškarci s bolestima prostate i žene sa obilnim menstrualnim krvarenjima te osobe sa crijevnim bolestima i ostalim probavnim tegobama, a najbolje bi je bilo uvrstiti u redovitu prehranu.


Tagovi: