Metaxa kako se pije

Metaxa kako se pije

Metaxa je originalno piće jedinstvenog okusa

Nemojte ni pokušavati uspoređivati ovo žetoko piće sa drugim žesticama, jer piće nalik na metaxu ne postoji nigdje na svijetu. Metaxa je originalno piće jedinstvenog okusa po recepturi njegovog tvorca Spyrosa Metaxe koju je smislio daleke 1888 godine. Naime taj grčki trgovac je putovao svijetom bukvalno u potrazi za odgovarajućim pićem i kada ga nigdje nije pronašao, odlučio je sam napraviti piće baš po svome ukusu i vrlo mudro ga predstavio kraljevskim kućama u tadašnjem svijetu.

Iako je metaxa dobila ime po prezimenu svog tvorca u Evropi je nazivaju grčka svila, jer je riječ metaxi prevedena kao svila. Iako je proizvodnja započela kao mali obiteljski posao, ovo piće tamnozlatne boje spada među 100 najpoznatiji alkoholnih pića u svijetu, a izvozi se u preko 120 zemalja svijeta. Grčka rakija koja je više od rakije se proizvodi od rakije od grožđa, slatkog vina od muškatnog oraščića i biljnog naljeva koji je glavna tajna recepture metaxe koja se strogo čuva.

Metaxa ima aromu sušenog voća i muškatnog oraščića

Zanimljivo je da mnogi iz neznanja metaxu smatraju konjakom, ali ona to nije i nigdje na svijetu se ne proizvodi alkoholno piće slično metaxi. Metaxa ima aromu sušenog voća i muškatnog oraščića, kave, meda, badema, i raznih začina, a dobiva se dvostrukom destilacijom i može biti jačine 38% ili 40% alkohola. Metaxu piju i muškarci i žene, ali se ženama posebno sviđa, jer se može piti sa ledom i bez njega, sa sladoledom, tonikom, čajem, sokom.

Dakle, nekima je metaxa u čistom obliku najbolja, neki je dodaju u čaj, kavu ili sokove, ali u koktelima je ženama najbolja, a stalno se eksperimentira sa raznim kombinacijam drugih pića sa metaxom. PIće nakon dvostruke destilacije može dozrijevati od šest mjeseci do 80 godinama, obično u drvenim bačvama, s iznimkom medene metaxe koja sadrži tamni grčki med i muškatni oraščić, spremno je za konzumaciju nakon šest mjeseci, s okusima na med, duhan, grožđice, smokve, naranče, kavu, čokoladu i slatke začine.

Postoje jasna pravila kako metaxa sazrijeva

Boce metaxe na tržištu su označene zvjezdicama na ambalaži koje ounačavaju kvalitetu koja utječe na cijenu pića, a sve to ovisi o starosti pića, načina proizvodnje, skladištenjaivremenusazrijevanja. Postoje jasna pravila kako metaxa sazrijeva, a vrijeme sazrijevanja je od tri do 80 godina. U najjeftinijoj metaxi odležanoj tri godine ima 38% alkohola, ona koja je sazrijevala pet godina ima 40% aklohola i odiše cvjetnim i biljnim aromama, ona odležana dvanaest godina se čuva u bačvama i već spada u skuplju vrstu.

Metaxa private reserve sadrži 40% aklohola, sazrijeva u hrastovim bačvama 20 - 30 godina, dominiraju okusi hrasta, meda, začina i oraha. Metaxu gran fin smatarju najelitnijom, prodaje se u bocama od porculana i keramike. Ako vam netko ponudi metaxu AEN, znajte da je sazrijevala 80 godina, da spada u ekskluzivna pića, a otkrit ćete da ima arome meda, kave, badema i raznih začina. Eto, jedinstveno grčko piće koje se izvozi u cijeli svijet se pije u svakoj prigodi i u svako doba godine.


Tagovi: