Najbolja carbonara

Najbolja carbonara

Najbolja carbonara talijanskih majstora

Špageti carbonara su klasično talijansko jelo koje se priprema vrlo brzo i jednostavno. Najbolja carbonara ovisi o izboru namirnica, a kremasti izgled se ne dobiva od vrhnja već od jaja koja su obavezan sastojak za pripremu carbonare. Najbolji recepti su oni od talijanskih kuharskih majstora koji će vam rado preporučiti svoje varijante kako se priprema najbolja carbonara.

Za pripremu su vam potrebne Guanciale ili panceta kao jako dobra zamjena, dva jaja, parmezan, maslinovo ulje, papar, sol i špagete. Iako je priprema ovog jela brza i jednostavna ipak treba paziti kako od jaja ne bi nastala kajgana, već je potrebno dobiti kremasti umak preko špageta. Špagete je potebno skuhati al dente, dake ne smiju bit prekuhani. Jaja ne smiju biti hladna iz hladnjaka već moraju biti sobne temperature, te je potrebno dobro ih umutiti. Tjesteninu i umak se ne smije miješati iznad vatre jer će nastati grudice, pa je potrebno posudu maknuti s vatre kada se umak miješa s kuhanom tjesteninom. Tijesto se miješa s umućenim jajima uz pomoć dvije hvataljke oprezno kako se špageti ne bi pokidali. Poprženu pancetu posložiti na promiješanu tjesteninu, posipati parmezanom, paprom i vrlo malo soli ili ako volite manje slano bez soli, te su špageti carbonara spremni za jelo.

Najbolja carbonara uz dodatak češnjaka

Špageti carbonara se pripremaju uvijek od istih sastojaka uz manje izmjene kao što je dodatak češnjaka koji će dati poseban okus. I za ovaj recept su vam potrebni guanciale, sušeni svinjski obrazi ili ako ih nemate panceta je odlična zamjena koju ćete narezati na sitno i popržiti na ulju. Špageti se kuhaju al dente, odnosno ne smiju biti ni pretvrdi ni premekana.

Dok se tjestenina kuha umutite dva jaja koja trebaju biti sobne temperature i to trebaju biti svježa jaja i po mogućnosti domaća koja su uvijek bolja od kupljenih zbog prehrane kokoši. Jaja nakon što ih umutite, posipajte po skuhanoj tjestenini i to nemojte raditi na vatri i pazite da se jaja ne zgrudaju kako bi se dobila najbolja carbonara. Miješajte pažljivo da dobijete kremasti umak od topline špageta jaja će se zgusnuti. Posipajte paprom, slaninom, mljevenim češnjakom ili sitno narezanim svježim češnjakom, te ribanim parmezanom i vaša najbolja carbonara špageti su spremi za posluživanje i jelo.

Najbolja carbonara s Pecorino Romano sirom

Najbolja carbonara se može pripremati i uz odličan sir Pecorino Romano, a za ovaj recept ćete trebati 2 velika jaja, dodatno dva velika žumanjka, 75 g naribanog Pecorino Romano sira i jednako toliko naribanog parmezana, 100 g guanciale slanine, špagete, sol i papar.

U lonac stavite vruću vodu i posolite je te ostavite sa strane, za to vrijeme umutite 2 cijela jaja i 2 žumanjka, naribani sir Pecorino Romano i parmezan, malo poslolite i popaprite. Slaninu popržite na vrelom ulju prethodno narezanu na manje komadiće da bude hrskava. Tjesteninu za to vrijeme stavite u vruću vodu koju ste prethodno pripremili i kuhajte al dente. Nakon što je tjestenina kuhana procijedite je i stavite u drugu posudu i polijte kremastom smjesom pažljivo mješajući kako se ne bi stvrorile grudice ili tijesto potrgalo. Serivirajte u tanjure posipajte slaninom, te naribajte još sira Pecorino Romano i posipajte s još malo parmezana. Vaša najbolja carbonara može biti još malo posoljena i malo poparena ako volite više slano i više začinjeno.


Tagovi: