Najbolje fritule s jogurtom
Najbolje fritule s jogurtom brzi recept
Fritule ili male krafne nepravilno okrulog oblika često su na našim stolovima za vrijeme božićnih blagdana, ali i za vrijeme maškara i tokom godine naročito zimi. Najbolje fritule s jogurtom možete napraviti uz jednostavan recept na vrlo brz način.
Da biste napravili najbolje fritule s jogurtom bit će vam potrebno 2 dcl jogurta, jaje, 2 male žličice šećera, 1 vanilin šećer, 1 mala žličica alkohola poput ruma ili rakije, 200 g glatkog brašna, pola praška za pecivo i malo soli, te ulje u kojem ćete fritule peći. Fritule se peku u ulju tako da plivaju pa će vam trebati malo više ulja i pazite da ih ne pečete na jakoj vatri jer će vam ulje brzo zagoriti i početi smrditi.
Smjesu napravite od svih sastojaka i umutite prije dodavanja brašna pjenjačicom. Nakon što ste sastojke umutili, dodajte brašno i pola vrećice praška za pecivo, te rukom promiješajte kako bi dobili glatku smjesu. U međuvremenu zagrijete ulje u posudi na laganoj vatri, a smjesu stavite u vrećicu za istiskivanje fritula debljine palca. Fritule se istiskuju direktno u ulje, kada dobiju zlatno smeđu boju ako se već same nisu okrenule vi ih okrenite da posmeđe i na drugoj strani. Vadite ih na papirnati ubrus koji će upiti ulje, te posipajte šećerom u prahu.
Najbolje fritule s jogurtom uz dodatak cimeta ili jabuke
Recept za najbolje fritule s jogurtom uz dodatak cimeta ili ribane jabuke daju poseban okus fritulama. Tajna brzih recepata je u prašku za pecivo jer kada se koristi kvasac potrebno je da tijesto odstoji kako bi se digulo.
Za ovaj recept za najbolje fritule s jogurtom će vam biti potrebni sljedeći sastojci: 2 dcl jogurta, 1 jaje, 2 žličice šećera, vrećica vanilin šećera, 200 g glatkog brašna, pola vrećice praška za pecivo ili cijeli prašak za pecivo ako želite da fritule budu mekše, malo rakije i soli, te dodatak koji daje poseban okus cimet ili jabuka. Ako želite da vaše fritule imaju kiselkasti okus možete dodati naribane korice limuna ili narančine korice. Za pečenje će vam biti potrebno dosta ulja koje ćete ugrijati prije nego u njih stavite peći tijesto za fritule.
Jaje, jogurt, šećer, sol i rakiju pjenjačom umutite te nakon toga dodajte brašno, prašak za pecivo i dodatak za aromu koji odaberete. Tijesto miješajte rukama dok ne postane glatko, te nakon toga napunite vrećicu za tijesto kojom ćete istiskivati tijesto u ugrijano ulje. Fritule su pečene kada sa svih strana poprime zlatno žutu boju, a nakon pečenja ih ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede od ulja i posipajte šećerom u prahu.
Domaće najbolje fritule s jogurtom
Domaće najbolje fritule s jogurtom kakve su pripremale naše bake su ipak najbolje fritule. Domaće fritule se pripremaju od istih sastojaka koje smo već naveli u prethodna dva recepta, no naše su bake koristile kvasac jer praška za pecivo u vrećicama tada nije bilo, barem ne na selu. Zasigurno se sjećate zimskih blagdana ili mašakara kada je vaša baka pekla domaće fritule koje su vam bile najbolje na svijetu.
Tajna je u bakinim rukama i tajnom receptu koji zna samo vaša baka, dodatak koji zna samo ona da su njene domaće fritule tako posebne. Baka je umijesila tijesto koristeći domaći jogurt koji je sama proizvela od domaćeg mlijeka, te nakon što je umijesila tijesto ostavila bi ga da malo odstoji kako bi kvasac dignuo tijesto. Domaćice koje koriste kvasac kod priprema kolača s dizanim tijestom znaju da je kvascu potrebno tri dizanja kako bi tijesto bilo mekano i prhko.
Domaće najbolje fritule s jogurtom vaša je baka najbolje radila i vi se toga sjećate cijeli život, a možda ste i saznali koji je tajni sastojak pa ga i vi sada čuvate kao veliku tajnu za svoje nasljednike.
Tagovi: