Najbolje lepinje recept

Najbolje lepinje recept

Što je sve potrebno za najbolje lepinje recept?

Sezona roštilja već je odavno u punom zamahu, a osim recepata za najbolji pac za meso, često se traži i najbolje lepinje recept. Iako mnogi od nas radije kupe gotove lepinje, potrebno je navesti kako su one finije i svježije ako se naprave doma. Lepinja se danas kategorizira kao posebna vrsta kruha ili kruhastog peciva, i na Balkanu ona svakako ima kultni status. Moderna kuhinja lepinje naziva flatbread, no prava lepinja se razlikuje prema svojoj teksturi.

I dok se često traže kao dodatak mesu (osobito čevapima, pljeskavicama i kobasicama), one mogu biti dobra baza i za prefine tople sendviče. Lepinje možemo punti poput tortilja s raznim mesom, povrćem i dodacima, a mogu se poslužiti i kao zasebni prilog (kruh). Mogu se tostirati, peći na roštilju, namazati s određenim namazima - neovisno o tome kako se konzumiraju, neizostavan su dio svakog roštilja. Što je sve potrebno za najbolje lepinje recept? Potrebno vam je vrijeme i strpljenje. Lepinjice se moraju dići kako bi ostale mekane iznutra te čvrste izvana.

Najbolje lepinje recept i priprema

Ništa ne može nadmašiti pripremu domaćih lepinja koje ostaju svježe i do dva dana nakon pečenja. Najbolje lepinje recept je sljedeći: Sastojci - 1 paketić instant kvasca, 180 ml tople vode, 500 g višenamjenskog brašna, žličica šećera, žličica soli, 180 ml toplog mlijeka, 2 žlice suncokretovog ulja. Priprema - U odabranu zdjelicu potrebno je staviti kvasac i zalit ga s toplom vodom. Kratko promiješati da se sastojci sjedine, zatim ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta.

U drugoj zdjeli dobro pomiješati suhe sastojke - brašno, šećer i sol. Sada je potrebno polako umiješati kvasac s vodom, mlijeko i ulje u suhe sastojke. Ako je smjesa previše mokra, tada možete nadodati još brašna da se dobije kompaktnija smjesa. Dobivenu smjesu potrebno je pokriti i ostaviti da odstoji barem 1 sat. Prstom je potrebno probušiti odmoreno tijesto, zatim ga ostaviti na dodatni odmor još 45 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i pripremite dva pleha za pečenje koje ćete namazati s malo ulja.

Na pobrašnjenoj površini sada podijelite tijesto na 6 dijelova i svaki dio oblikujte u kuglu. Kuglice ostavite da se odmore 10 minuta. Rukama ćete sada pritisnuti svaku kuglicu kako bi dobili okrugli oblik diska. Tijesto sada prebacite u pleh za pečenje i pokrijte, ostavite da se odmori 15 minuta. Sada uzmite nož i oblikujte linije na tijestu. Pecite u pećnici 8 do 12 minuta. Najbolje lepinje recept veoma je jednostavan, no traži vaše vrijeme. Savjetuje se da se rade dan prije.

Kako se poslužuju najbolje lepinje recept?

Kada su lepinjice pečene, one se vade iz pećnice i odmah se prskaju vodom i motaju u ručnik ili veću kuhinjsku krpu. Na ovaj način čuvamo svježinu lepinja i do 2 dana nakon pečenja, što znači da će iznutra ostati mekane, dok će izvana biti lijepo hrskave. Iako ćemo u mnogim receptima za domaće lepinje pročitati kako su one najbolje svježe pečene, potrebno je navesti da mogu bez problema stajati i do nekoliko dana nakon pripreme na sobnoj temperaturi, ili u zatvorenoj posudi.

Mnogi u sezoni roštiljanja traže najbolje lepinje recept, i često se zapravo odlučuju na kupnju u obližnjoj trgovini ili pekari. Priprema svježih lepinja svakako zahtijeva vremena i strpljenja, ali krajnji rezultat svakako je vrijedan truda. Kako se poslužuju svježe pečene lepinje? Najbolje lepinje recept navodi kako ih je najbolje poslužiti uz meso s roštilja, kao prilog. One se prema želji mogu prerezati na pola i puniti s mesom, povrćem i raznim umacima.


Tagovi: