Najbolji recept za princes krafne: Tijesto mekano kao pamuk, punjeno svilenkastom filom koja se topi u ustima

Najbolji recept za princes krafne: Tijesto mekano kao pamuk, punjeno svilenkastom filom koja se topi u ustima

Princes krafne princeza kolača

Princes krafne su princeza svih kolača, žuta fila prekrivena bijelom šlag kremom u dvodijelnoj posudici od tijesta posipana sitnim šećerom. Svi smo barem jednom u životu probali princes krafne i uživali u njihovom okusu slatkoće. No, da li ste pokušali sami napraviti ovu slatku delikatesu u svojoj kuhinji. Jeste? Možda ste uspjeli napraviti ih savršene jer imate odličan recept ali i iskustva sa pripremom ove slastice.

No, velika većina koja je i pokušala razočarala se već u prvom koraku pripreme tijesta koje će se puniti sa dvije kreme. Ponekad ispadnu premale, ponekad se ne dignu dovoljno, ponekad propadnu zapravo se uopće ne dignu. Svakakvi scenariji mogu poći ukrivo kad se priprema ova slatka delicija. Pa se zapitate je li problem u vama ili u receptu ili je pećnica kriva.

No, da biste uspjeli prvo trebate imati provjeren recept, znači recept koji garantira uspjeh. Iako priprema ove slastice ne izgleda komplicirano ipak je pravi omjer pravih sastojaka izuzetno važan jer utječe na rezultat.

Sastojci za pravi recept princes krafne

Sastojci koji vam trebaju za pečenje princes krafne su sastojci za tijesto i sastojci za file i to žute fila i bijela fila. Prvo krenimo od sastojaka za tijesto.

Za izradu tijesta će vam biti potrebno140 g brašna, 100 ml ulja, 300 ml vode, 4 jaja i 1 prašak za pecivo. Zvuči jednostavno zar ne? Za žutu filu će vam trebati puding od vanilije dvije vrećice, vrećica šlaga i 1 margarin, no za bijelu filu će vam trebati i slatko vrhnje 200 ml koje će biti potrebno utući odnosno izmiksati u šlag.

Ukoliko žutu filu želite raditi sa jajima onda će vam biti potrebno 6 jaja i nećete koristiti puding, već ćete dodati 100 g šećera, vanilin šećer, malo soli, 120 g gustina, 500 ml mlijeka, 50 g maslaca.

Pokušajte i jednu i drugu varijantu izrade žute file, pa provjerite koja vam se više sviđa i po okusu i po teksturi. Svakako jednu i drugu će biti potrebno ohladiti prije konzumacije jer princes krafne se jedu hladne, nikako vruće.

Postupak izrade princes krafne

Postupak pripreme ove slatke delikatese princes krafne ćete podijeliti u dva dijela, priprema file za tijesto i pečenje tijesta, te drugi korak pripreme file i šlaga nakon što ispečete košuljice za princes krafne.

Postupak pripreme tijesta je također u dvije faze, prvo je potrebno prokuhati vodu i ulje pa tokom vrenja dodavati brašno i prašak za pecivo uz malo soli. Kada dobijete homogenu smjesu maknuti sa izvora topline i dodavati jedno po jedno jaje na način da se jaja homogeno sjedine sa toplim tijestom. Kada dobijete smjesu bez grudica uz pomoć šprice većeg otvora formirajte tijesto u protvan obložen papirom za pečenje na udaljenosti jedne od drugih nekoliko centimetara jer će se tijesto tokom pečenja raširiti. Peče se na 180 stupnjeva oko 35 minuta ovisno o tome kako vaša pećnica peče, potrebna je zlatno žuta boja.

Ukoliko ste se odlučili za pripremu žute file sa pudingom, pripremite puding od vanilije 2 vrećice prema uputstvima, te umiješajte u puding šlag iz vrećice pripremljen prema uputama. Dodatni šlag će vam trebati za bijeli dio file ispod gornje kapice.

No, ukoliko se odlučite pripremu žute file sa 6 jaja, bit će potrebno odvojiti žutanjke od bjelanjaka, dok ćete žutanjke umutiti sa šećerom i vanili šećerom pjenasto, dodati limunove korice, gustina. Prije toga ćete uzvrtjeti mlijeko koje ćete sada postepeno uzavrelo mlijeko umiješati u pripremljenu smjesu žute file koristeći se mikserom kako ne bi ostale grudice, kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju kuhanja stavite listiće maslaca koji kad se otopi maknite sa vatre i umiješajte bijeli snijeg koji ste prethodno pripremili od 6 bjelanjaka. Sve je potrebno ohladiti i nakon toga puniti filom prerezano tijesto i dodati bijelu filu od tučenog slatkog vrhnja, pokrijte kapicom od tijesta i posipajte šećerom u prahu.


Tagovi: