Prehrambeni aditivi – što su, čemu služe i zašto se koriste
Što su prehrambeni aditivi
Prehrambeni aditivi su supstance koje se dodaju hrani pri proizvodnji, preradi, pakiranju, tretiranju, skladištenju ili transportiranju hrane. Svi sastojci u hrani i prethodno dodani aditivi moraju biti zakonski odobreni i provjereni. Aditivi u hrani su stavljeni u hranu sa određenom svrhom, kao što je ksantan guma koja se stavlja u mliječne čokolade, pudinge, preljeve, punjenja i slično kako bi se postigla određena tekstura hrane.
Većina prehrambenih aditiva je navedena na ambalaži proizvoda na popisu sastojaka. Prehrambeni aditivi mogu biti i indirektno stavljeni u proizvod zbog postupanja kod pakiranja, transportiranja i skladištenja hrane. Postoje i aditivi koji hrani daju boju, točnije pigment. Takvi aditivi mogu biti primijenjeni u hrani, kozmetici i lijekovima i moraju biti sigurni za jelo i pravilno označeni na ambalaži proizvoda kao i svi ostali sastojci.
Aditivi kao što su sol, sulfati i začini najčešće se koriste i oni su zaduženi za očuvanje hrane. Postoje aditivi koji su nutritivni, koji pomažu pri proizvodnji hrane, koji pomažu pri očuvanju hrane, ali i supstance kojima se postiže određen okus.
Čemu služe prehrambeni aditivi
Postoji zabluda o tome kako prerađena hrana sadrži prehrambene aditive. Hrana kao što je dugotrajno mlijeko, konzervirana hrana i zamrznuta hrana su sve prerađena hrana kojoj nisu potrebne nikakve dodatne supstance ni prehrambeni aditivi. Ako niste sigurni sadrži li ili ne aditive određeni proizvod, provjerite što piše na popisu sastojaka u proizvodu.
Postoje prehrambeni aditivi koji imaju određenu svrhu kao što su sredstva protiv zgrušavanja, sredstva za povećanje mase i volumena, antioksidansi, umjetni zaslađivači. Također, sredstva koja omogućavaju proizvodu lakši izlazak iz paketa u kojem se nalazi, sredstva za želiranje, emulgatori koji sprečavaju zgrušavanje masti, sredstva za glaziranje, jestive kiseline, bojila, humektanti koji održavaju vlagu u hrani, stabilizatori i sredstva za učvršćivanje, zgušnjivači, okusni aditivi i pojačivači okusa, biljne gume, konzervansi, mineralne soli i sredstva za pjenjenje.
Svaki od ovih aditiva ima svoju određenu ulogu nakon što se dodaje u hranu. neki ljudi su osjetljivi na određenu vrstu prehrambenih aditiva i mogu dobiti reakcije kao što su probavne smetnje, osip i slično. Ne sadrži sva hrana prehrambene aditive koji su sumnjivi i koji mogu utjecati na taj način na ljude.
Zašto se koriste prehrambeni aditivi
Prehrambeni aditivi se stavljaju u hranu jer omogućavaju određene funkcije koje pospješuju kvalitetu, dugotrajnost, okus, izgled i slično kod proizvoda. Neki aditivi mogu se prestati koristiti ako će ljudi početi određenu hranu uzgajati za svoje vlastite potrebe, ako će potrošiti sate i sate na kuhanje i konzerviranje ili ako će se suočiti sa time da se hrana u kratkom periodu kvari.
Većina se potrošača oslanja na tehnološke, prikladne i estetički prihvatljive karakteristike koje hrana ima isključivo zbog prehrambenih aditiva. Prehrambeni aditivi se dodaju u hranu kako bi hrana ostala dulje svježa, ali i kako bi bila sigurna za konzumaciju bez plijesni, gljivica i bakterija. Osim što održavaju kvalitetu hrane, također se sprječava zaraza hranom koja može uzrokovati bolesti kao što je botulizam i još mnoga druga stanja koja su po život opasna.
Prehrambeni se aditivi koriste i kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost same hrane dodavanjem vitamina i minerala. Također, najviše se koriste zbog poboljšanja izgleda, teksture i okusa pomoću začina, prirodnih i umjetnih dodataka okusu i zaslađivačima. Neki aditivi pomažu u kontroli kiselosti i lužnatosti hrane, dok drugi sastojci pomažu u održavanju okusa i privlačnosti hrane sa smanjenim udjelom masti.
Tagovi: