Prirodni antibiotik – kako ga napraviti
Prirodni antibiotik u prošlosti
Prije otkrića antibiotika, velik broj ljudi je umirao od posljedica bakterijskih infekcija koje se danas izrazito lako liječe. Otkriće penicilina omogućilo je proizvodnju antibiotika za široke mase ljudi zbog čega je postao lako dostupan za liječenje raznih zdravstvenih problema i infekcija koje uzrokuju bakterije. No, antibiotici su bili poznati i nekim starijim narodima, no oni se nisu uzimali u obliku tableta već se radilo o raznim proizvodima koji su imali efekt antibiotika. Tako su već stari Egipćani za liječenje nekih infekcija koristili kruh koji je na sebi imao plijesan jer takav kruh također ima svojevrsno djelovanje kao što je to i penicilin.
To je samo jedan od dokaza da je moguće napraviti prirodni antibiotik od određenih namirnica ili proizvoda kojima većina ljudi ima pristup. Prirodni antibiotik najčešće se radi u obliku tinktura koje za svoju bazu koriste tekućine poput 80 postotnog alkohola ili određene oblike octa koji imaju određena antibakterijska svojstva.
Prirodni antibiotik i od čega se radi
Prirodni antibiotik se često koristi za razne prehlade i upale grla te je upitno možemo li ga zbilja nazvati antibiotikom ili je riječ o proizvodu koji ima blagotvorno djelovanje na tijelo i jača imunitet zbog čega se tijelo bolje odupire bolestima. Prirodni antibiotik za jačanje imuniteta bazira se na jabučnom octu ili 80 postotnom alkoholu te se u njega dodaju sastojci za koje se smatra da imaju antioksidativna svojstva te da su dobri za jačanje imuniteta. Češnjak, luk, ljute papričice poput habanera, đumbir, hren i kurkuma najčešći su sastojci takvih tinktura iz kućnih radinosti kojima se jača imunitet kako bi se lakše oduprli raznim prehladama.
S obzirom na sastojke, trebate imati na umu da je takav pripravak poprilično ljut te on neće nužno odgovarati svakome, posebice ukoliko imate osjetljiv želudac te će možda biti prejak za djecu ukoliko ga namjeravate davati njima. Naravno, postoje i drugi načini jačanja imuniteta pomoću lako dostupnih biljaka.
Prirodni antibiotik i za što se koristi
Ovisno o problemu koji vas muči, prirodni antibiotik mogu biti i neke biljke koje imaju antibakterijska svojstva. Ukoliko vas muče problemi usne šupljine, čaj od kadulje dobar je odabir kako bi smanjili količinu bakterija u njoj. Češnjak i đumbir su već ranije navedeni kao popularni odabir za jačanje imuniteta, no njihov okus ne sviđa se svakome te ih neki ljudi izbjegavaju. Med je također vrlo efikasan kada su u pitanju neke prehlade ili čak za zacjeljivanje rana zbog svojih svojstava.
Prirodni antibiotik svakako je dobro isprobati ukoliko vas muče neki određeni problemi, no ukoliko primijetite da on ne pomaže ili ne smanjuje probleme, obratite se svom liječniku kako bi dobili lijek kojim ćete riješiti probleme nastale određenim bakterijama. Na imunitetu je potrebno raditi tijekom cijele godine jer samo tako ćete povećati šansu da se vaše tijelo odupre raznim infekcijama. Ukoliko se stvari zakompliciraju svakako posjetite stručnu osobu kako bi dobili potrebnu skrb i riješili probleme.
Tagovi: