Rogač kako se jede
Što je rogač i čemu služi?
Sigurno ste imali prilike čuti što je rogač i čemu služi. Zbog svojih jedinstvenih svojstava i upotrebe spominje se još od biblijskih vremena. Plod je sa drveta Ceratonia siliqua L., koje je porijeklom iz Mediterana i Sjeverne Afrike. Ovo zimzeleno drvo iz porodice mahunarki ima široku i gustu krošnju, sa sitnim tamnozelenim listovima. Prosječna visina je oko pet metara, a može narasti i do deset metara visine. Na području Sredozemlja može se naći u obliku samoniklog grma ili stabla. Plod rogača raste u obliku mahune, s tvrdom i debelom vanjskom ovojnicom. Unutar mahune nalazi se oko 12 sjemenki plosnatog izgleda. Prije sazrijevanja plod je zelen, a nakon toga posmeđi. Pulpa koja okružuje sjemenke ima sladak, ugodan okus. Ova mahunarka jedna je od najbogatijih namirnica biljnog porijekla. Ima visoku koncentraciju proteina, bogat je topivim vlaknima i antioksidativnim spojevima poznatim kao polifenoli. Ubrzava metabolizam i produljuje osjećaj sitosti. Kao vrsta jestive mahunarke, rogač se koristi u prehrambenoj, kemijskoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Pulpa mahuna rogača koristi se i za stočnu hranu.
Koje dobrobiti nudi rogač?
Rogač je idealan saveznik zdravlja, a zahvaljujući svojim svojstvima ima niz blagodati za naš organizam. Plod rogača je bogat proteinima, izvor je esencijalnih vitamina kao što su: vitamin B1, B2, B3. Pomaže u jačanju kostiju. Bogata je esencijalnim mineralima kao što su željezo, kalcij, magnezij, kalij, fosfor i cink. Izvor je vlakana koja djeluju na snižavanje kolesterola. Djelotvoran je u borbi protiv crijevnih infekcija i proljeva. Djeluje na izbacivanje toksičnih tvari iz tijela i pozitivno djeluje na probavu. Sadržaj pektina, koji je prilično visok, čini ga antikancerogenom namirnicom. Zbog visokog energetskog sadržaja rogač je izvrsna namirnica za ljude koji se bave sportom S obzirom na to da je bogat polifenolima, idealan je u kombinaciji s kakaom, zbog čega ova mješavina štiti srce od oksidativnog stresa. Obilje nutrijenata koje nalazimo u rogaču od velike je pomoći zdravlju. Djeluje protiv slobodnih radikala, smanjuje razinu glukoze u krvi i potiče pravilan rad imunološkog sustava. Štiti kardiovaskularni sustav, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti stijenke krvnih žila. Pomaže u prevenciji anemije, blagotvorno djeluje protiv umora i smanjuje simptome predmenstrualnog sindroma kod žena. Smatra se izvrsnom namirnicom u fazi rasta djece, tijekom trudnoće i dojenja.
Kako jesti rogač?
Kako su slatke stvari neodvojivi dio naših života, danas se mnogi okreću zdravijoj hrani. Među njima je i rogač, svima dostupna namirnica. Svaka vrsta proizvoda od rogača zahtijeva različite načine obrade kako bi sačuvala svoja svojstva. Plod rogača može se jesti sirov ili sušen. Budući da mu je struktura vrlo tvrda, termički se obrađuje, prži i melje. Meso rogača ima najsličnija svojstva zrnu kakaovca, zbog čega se koristi u raznim receptima. Budući da je po boji i teksturi slična čokoladi, ta je sličnost čini čokoladom za vegane. Sjemenke rogača se suše i melju da bi se koristile kao brašno. Sadrži manje ugljikohidrata od pšeničnog brašna, što ga čini izvrsnim za dijabetičare. Kada se pomiješa s vodom, idealna je alternativa za upotrebu u receptima bez šećera. Također se koristi u proizvodima kao što je tjestenina, jer odgađa gubitak vlage. Ekstrakt rogača može se naći kao dodatak prehrani. Daje izvrstan okus sokovima i salatama. Koristi se za pripremu slastica, sladoleda i peciva. Iako rogač nema uobičajenih nuspojava, stručnjaci savjetuju pridržavanje preporučenih dnevnih količina.
Tagovi: