Šta su nudle i kako se spremaju

Šta su nudle i kako se spremaju

Što su nudle?

Nudle su vrsta tijesta koje se izrađuje od brašna, vode i soli te se valja i reže u različite oblike. One su poznate po svojoj raznovrsnosti oblika i veličina, kao i po tome što se koriste u mnogim kuhinjama diljem svijeta. To je vrlo drevna hrana koja se prvi put pojavila u Kini prije nekoliko tisuća godina. Prema legendi, konkretno se spominju u zapisima iz dinastije Han (206. pr. Kr. - 220. po Kr. ), ali vjerojatno su starije. Prvotno su se ručno izrađivale od jednostavnih sastojaka poput brašna i vode, a danas se strojno rade te se mogu dodati i drugi sastojci. Postoji nekoliko teorija o tome kako su se nudle proširile izvan Kine. Jedna od njih sugerira da su kineski trgovci prenijeli recepte u susjedne zemlje, poput Japana, Koreje i Vijetnama, gdje su postale sastavni dio njihovih kuhinja. Druga teorija sugerira da su se proširile preko putujućih trgovaca i vojnika koji su širili kulturu i hranu širom Azije i dalje. One se pripremaju na različite načine - kuhaju se, prže, koriste u juhama ili se jedu hladne u salatama. Osim toga, postoje i razne vrste, uključujući rezance, rezance od riže, udon, sobu, ramen i mnoge druge, svaka s različitim teksturama i okusima.

Nudle - sastojci

Osnovni sastojci za nudle uključuju brašno, vodu i sol. Najčešće se koristi pšenično brašno, ali se mogu koristiti i druga brašna poput rižinog brašna, heljdinog brašna ili brašna od različitih žitarica, ovisno o preferencijama i vrsti nudli koje želite napraviti. Voda se koristi za stvaranje tijesta od brašna. Količina vode može varirati ovisno o receptu i željenom stupnju vlage u tijestu. Sol se često dodaje tijestu za nudle radi poboljšanja okusa, ali nije obavezna. Za neke recepte možete dodati i druge sastojke, kao što su jaja, koja se mogu koristiti za dodavanje bogatijeg okusa i teksture nudlima. Osim osnovnih sastojaka, za različite vrste nudli mogu se koristiti različite tehnike izrade i dodaci, poput alkalnih soli, kao što je soda bikarbon za izradu japanskih ramen nudli ili dodavanje boja i okusa pomoću biljnih ekstrakata ili začina. Ovisno o kuhinji i receptu, mogu se koristiti i drugi dodaci poput škroba ili ulja radi prilagodbe teksture i okusa nudli.

Nudle - recept

Od sastojaka će Vam trebati 300 grama pšeničnog brašna, 150 ml vode, te prstohvat soli. Pomiješajte brašno i sol u zdjeli, a zatim dodajte vodu postupno dok mijesite dok se tijesto ne formira. Možda ćete morati prilagoditi količinu vode ovisno o teksturi tijesta. Tijesto bi trebalo biti glatko i elastično, ali ne previše ljepljivo. Mijesite tijesto na radnoj površini ili u zdjeli na brašnastoj površini dok ne postane glatko i elastično. To može potrajati nekoliko minuta. Nakon što je tijesto oblikovano, oblikujte ga u kuglu i prekrijte ga krpom ili folijom te ostavite da odmara oko 30 minuta. Nakon odmora, razvaljajte tijesto na tanko na blago pobrašnjenoj površini. Možete koristiti valjak za tijesto ili posebno rastegnuto tijesto. Neki ljudi preferiraju razvlačenje tijesta rukama. Kada tijesto bude dovoljno tanko, možete ga rezati na željene oblike i veličine. Možete koristiti nož za rezanje ili poseban uređaj za rezanje tijesta, ovisno o preferencijama. Kuhajte nudle u velikom loncu kipuće slane vode. Vrijeme kuhanja će ovisiti o debljini i vrsti nudli, ali obično traje samo nekoliko minuta. Budite pažljivi da ih ne prekuhate, jer mogu postati gnjecave. Nakon što su nudle kuhane, procijedite ih u cjedilu i isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje. Zatim ih možete poslužiti s omiljenim umakom, dodacima ili dodati u jela poput juha ili wok-a.


Tagovi: