Starter za kruh gdje kupiti
Na mnogo mjesta na internetu je detaljno objašnjena priprema startera za kruh, postoje i cijele knjige o tome, a sve zvuči pomalo pipavo i komplicirano, a ima i dosta bacanja. Starter za kruh danas i nekada se prilično razlikuju, na svu sreću možete ga kupiti gotovog u svakoj trgovini prehrambenim proizvodim, smješten je na policama među kvascima ili u trgovinama zdrave hrani ili online u mnogim web trgovinama, a možete ga pokušati napraviti i sami.
Starter za kruh su zapravo uzgojeni divlji kvasci od brašna, vode i soli, najčešće se koriste mješavine brašna ili se rade od raženog brašna jer su najstabilniji. Uzgajaju se sedam dana do dva tjedna i čuvaju u frižideru, koriste za kisela tijesta. Nisu zamjena za kvasac, za kruh se koriste zajedno s kvascem, ali u nuždi mogu zamijeniti kvasac. A kako se taj kvas pripremao i čuvao u vremenima dok se zrno mljelo u vodenicama i nije bilo frižidera za čuvanje pročitajte u nastavku.
Vejerojatno su prvi divlji kvasci sasvim slučajno nastali, možda se dogodilo da je neka žena krenula mijesiti kruh i nešto je omelo i prekinulo, a pomiješani brašno, voda i sol su do sutra nabubrili, no, kako se ništa nije bacalo, sutradan je samo dovršila posao i dobila drugačiji, prozračniji i ukusniji kruh. Istina je, starter za kruh daje bolji okus i čuva svježinu kruha i do tri dana dulje od kruha bez startera taj kruh se manje mrvi i kvari.
Stare domaćice su jedanput napravile starter za kruh, obično su stavile pola brašna, pola mekinja s ciljem da uz njega troše manje skupog kvasca, a dalje su nakon svakog umiješenog kruha otkinule komad tijesta, obilato ga posule brašnom i pokrile čistom krpom. Kruh sa starterom je trajniji, pa su novi mijesile tek svaki treći ili četvrti dan, sa onim otkinutim kvasom od prethodnog kruha koji već narastao i malo kvasca, ali su opet otkinule novi kvas za sljedeći kruh.
Danas se integralna brašna vraćaju u upotrebu na velika vrata, a sve u interesu zdravlja. Celijakija dobiva epidemijske razmjere, a starter za kruh i gluten čini probavljivijim. Nekim domaćicama je izrada startera za kruh za kisela tijesta izazov i stvarno se trude naučiti ga napraviti i mnogima to i polazi za rukom. Frižideri olakšavaju čuvanje zrelog startera, a prihranom startera nakon svake upotrebe više ne morate suvišak bacati, možete ga u tankom premazu na papiru za pečenje osušiti.
Starter za kruh koji tako osušite, nalomite na komadiće ili stucate u mužaru ili samljeti u mlincu za kavu, spremiti u staklenku s poklopcem i koristiti ga u prahu. Za sve ostale koji nemaju vremena za izradu startera, naručite ga online, u prahu je i koristite ga zajedno s kvascem. Danas mnogi peku sami kruh, eksperimentiraju sa raznim mješavinama brašna, dodavanje startera za kruh u mješavinu za kruh može biti pravo otkriće nove svježine i novih okusa.
Tagovi: