Što je mileram
Što je uopće mileram?
Mileram je fermentirani mliječni proizvod koji se dobiva dodavanjem posebnih bakterijskih kultura u vrhnje ili mlijeko. Osnovni sastojak milerama je vrhnje ili punomasno mlijeko. Bakterijske kulture koje se dodaju mlijeku razgrađuju laktozu u mliječnu kiselinu. Taj proces fermentacije mijenja teksturu i okus mlijeka, dajući mu kiselkasti okus i čvrstu, kremastu strukturu koja je karakteristična za mileram. Koristi se u raznim kuhinjama širom svijeta, od zapada sve do istoka. Često se dodaje u juhe, umake, variva i jela od mesa kako bi se postigao kiselkasti okus i obogatio okus jela. Može poslužiti kao prilog uz različite vrste pita, kao što su burek ili gibanica, a također se koristi i u raznim slasticama poput kolača i torti. Također se koristi kao sastojak u umacima i marinadama za meso i povrće. U nekim regijama se može konzumirati samostalno kao prilog ili predjelo, često uz dodatak svježeg voća, orašastih plodova, meda ili drugih slatkih i slanih dodataka.
Kako je nastao mileram?
Mileram, kao i mnogi drugi fermentirani mliječni proizvodi, nastao je slučajno prije mnogo stoljeća, kada su ljudi počeli primjećivati učinke fermentacije na mlijeko. Fermentacija je prirodni proces koji se događa kada se mlijeko ili drugi mliječni proizvodi ostave da odstoje na sobnoj temperaturi, a da se ne drže u hladnjaku. Postoje različite teorije o tome kako je fermentacija mlijeka slučajno otkrivena. Jedna od njih je da su pastiri i nomadski narodi koji su se kretali s mliječnim proizvodima primijetili da se mlijeko brže kiseli i zgušnjava kad ga drže u posebnim vrećicama od životinjske kože. Ove vrećice su bile napravljene od želučane membrane životinja koje sadrže enzime koji pomažu u fermentaciji mlijeka. Kako bi očuvali mlijeko za dulje vrijeme, ljudi su primijetili da se ono postupno pretvara u mileram, dobivajući kiselkasti okus i gušću teksturu. Druga teorija sugerira kako su ljudi slučajno ostavili mlijeko na toplom mjestu, gdje su se prirodno prisutne bakterije započele razmnožavati. Ove bakterije, koje sadrže posebne mliječno kiseline bakterije započele bi proces fermentacije, pretvarajući laktozu u mliječnu kiselinu. Kako se proces nastavljao, mlijeko bi se postupno zgrušavalo i stvarala bi se gusta, kisela krema.
Kako se proizvodi mileram?
Osim što možete kupiti mileram u svakoj trgovini, ujedno ga možete i Vi sami kod kuće pripremiti uz ovaj jednostavni recept.
Od sastojaka će Vam trebati 1 litra vrhnja ili punomasnog mlijeka te 1 žlica jogurta s aktivnim bakterijskim kulturama.
Prvo, stavite vrhnje ili mlijeko u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne postane toplo. Nemojte ga zakipiti, jer previše visoka temperatura može uništiti bakterije potrebne za fermentaciju. Maknite lonac s vatre i ostavite mlijeko da se ohladi na sobnoj temperaturi. Trebalo bi biti dovoljno toplo da se osjeti toplina na dodir. U maloj posudi pomiješajte jednu žlicu jogurta s malo ohlađenog mlijeka iz lonca. Dobro promiješajte kako biste razbili sve grudice jogurta. Dodajte smjesu jogurta u preostalo ohlađeno mlijeko u loncu. Dobro promiješajte kako biste ravnomjerno rasporedili jogurt u mlijeku. Pokrijte lonac s čistim kuhinjskim ručnikom ili poklopcem. Ostavite lonac na mirnom i toplom mjestu najmanje 6 do 8 sati ili preko noći kako bi se dogodila fermentacija. Što duže ostavite mlijeko, to će biti kiselije i gušće. Nakon što je prošlo dovoljno vremena, provjerite lonac. Trebao bi biti blago kiselkastog okusa i imati gušću teksturu u usporedbi s običnim mlijekom. Ako želite da bude gušće, možete ga ostaviti da fermentira još neko vrijeme. Kad dobijete željenu konzistenciju, prekrijte lonac s poklopcem i stavite ga u hladnjak kako bi se dobro ohladio. S hlađenjem će mileram postati još gušći i kiseliji.
Tagovi: